a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
voucherul materna

Voucherul Materna

În momentul în care am rămas gravidă, o prietenă care este deja mamică m-a atenţionat că mă calific pentru voucherul Materna. Dacă vreţi să aflaţi mai multe detalii în privinţa acordării acestuia, aveţi aici mai multe detalii, dar o să explic şi eu mai jos câteva.

Este foarte important de ştiut că nu poţi obţine primul voucher, cel de trimestrul întâi, prea devreme, ci doar după săptămâna 11 de sarcină. Mie personal mi-a fost destul de greu pentru că am luat adeverinţa în saptămâna 7, nu a fost acceptată, apoi am alergat de 3 ori din Berceni la Giuleşti pentru a obţine altă adeverinţă. În fine, am reuşit saptamâna aceasta să depun actele, mi s-a oferit un document şi mi s-a spus să aştept să fiu sunată ca să vin sa le ridic. Am înţeles că în trecut au fost perioade în care aceste vouchere se eliberau pe loc. Acum nu mai este valabil acest lucru.

Daca intraţi pe site-ul pe care vi l-am recomandat mai sus, veţi afla tot ceea ce trebuie să ştiţi şi tot de acolo puteţi să descărcaţi şi documentele pe care trebuie să le completaţi şi să le depuneţi la dosar. Mai mult decât atât, puteţi obţine şi lista cu toţi partenerii acestui program. Nu vă faceţi griji, sunt extrem de mulţi parteneri, iar eu cel puţin am găsit tot ce am avut nevoie. Ceea ce vă pot spune este faptul că analizele din primul trimestru de sarcină m-au costat undeva la 3000 de lei, iar pentru viitoarele ecografii morfofetale şi alte investigaţii, voucher-ele sunt bine – venite, deoarece din punct de vedere financiar este foarte greu să fii mamă în România. Teoretic, în România, gravidele şi lăuzele au servicii medicale gratuite. Pentru mai multe informaţii cu privire la acest lucru, puteţi accesa articolul 154 din Codul fiscal.

Chiar înainte să rămân gravidă, s-a întâmplat să merg la ANAF să îmi plătesc eu personal contribuţiile pentru sănătate. Am dorit să fac nişte analize de sânge, cele decontate de sistemul de sănătate, analize de care nu am mai beneficiat de peste 5 ani de zile. Cand eram asigurată, m-am programat de vreo 3 ori şi m-au tot amânat. Cine şi-a facut analizele recent ştie ce bătaie de joc şi ce loterie este momentul când ajungi să îţi faci analizele la stat.

Toate bune şi frumoase!

Când am ajuns la Casa de asigurări de sănătate, în Ianuarie (total întâmplător, ca să depun actele altei persoane), am aflat că legea oferă gravidelor posibilitatea să primească servicii de sănătate gratuite. Bine, nu vă imaginaţi că sunt cine ştie ce analize, căci marea majoritate le plătiţi, iar unele dintre analizele de sânge costă 150 lei o probă. În total am făcut undeva la 50 bucăţi.

Doamna respectiva m-a învăţat că pot face o solicitare să îmi primesc banii înapoi. Zis şi făcut, am ajuns eu în săptămâna 17, vineri mai exact, cu adeverinţa de la medic (după ce am alergat după ea 2 -3 săptămâni) şi am depus-o. O doamnă de la ghişeu sare cu gura pe mine agresiv că trebuia să vin mai devreme, iar când reuşesc să îi spun că vreau şi banii inapoi, zici că îi cer din portofelul ei. I-am spus că este imposibil să cunoşti toate legile şi că eu totuşi voi încerca. Îmi recomandă râzând să mă duc “să mă cert” cu cei de la Anaf, că aşa ceva nu o sa se poată. Îmi dă totuşi o copie a adeverinţei, oh!, ce bine!, că altfel trebuia să ma duc din nou la medic…

Ajung ieri la ANAF. Nu comentează nimeni nimic, îmi dă doamna de la ghişeu un formular, pe care îl găsiţi aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A2_OPANAF_2846_2018.pdf, îl completez şi apoi îl depun la registratură împreună cu copia adeverinţei. Evident că am stat la 3 cozi. În fine, cert este că acum mi s-a spus să “aştept acasă”. Nu ştiu ce sanse sunt să primesc vreun ban, sau cel puţin cât de repede s-ar întâmpla asta, pentru că ştiu persoane juridice care nu au încasat banii pe concediile medicale plătite gravidelor de câţiva ani. Nu pot decât să sper, au fost totuşi 1140 lei achitaţi. Şi la urma urmei, este dreptul meu, aşa că nu am de ce să nu mi-l pun în aplicare.

Aveţi mai jos câteva rânduri extrase de pe site-ul DGAS şi vă doresc multă rabdare în procesele cu statul.

“Condiții de acordare a voucher-ului MATERNA

– Voucherele au fiecare câte o valoare de 1000 lei, împărțite în tichete de câte 50 lei, acordându-se de două ori:

1. După procesarea cererii se acordă primul voucher, în valoare de 1000 lei.

2. După intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină se acordă al doilea voucher, la cererea femeii gravide. Este interzisă acordarea de rest în bani la vouchere.

Fiecare gravidă beneficiază de vouchere în valoare de 2000 lei, indiferent de numarul feților. În cazul sarcinilor gemelare, valoarea voucher-ului nu se dublează.

Nu beneficiază de prevederile prezentului regulament persoanele care:

a) Nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite de prezentul Regulament (nu au domiciliul în București, resedința dobândită de o perioadă mai scurtă decât 6 luni la momentul depunerii cererii, sarcina este mai mică de 10 săptămâni până la prezentarea dovezii de intrare în săptămâna 10 de sarcină)

b)Au depus un dosar incomplet, greșit transmis/depus sau actele care fac obiectul dosarului nu sunt valabile ( nu conțin semnătura și parafa medicului, etc)

Citeşte şi: Mamică pentru prima dată

c) Înregistrează datorii față de bugetul local.

Actele necesare sunt:

– cerere-tip (modelul tip se poate descărca de pe site-ul D.G.A.S.M.B. )

– copie după actul de identitate al femeii gravide.

– certificat fiscal emis de către DITL de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local.

– adeverință eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii și copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente, după caz.

* adeverinta de la medicul ginecolog sa fie eliberata cu cel mult 7 zile la data depunerii dosarului

– la intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină, se revine cu o nouă adeverință de la medicul ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii și o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II, după caz.” (textul de mai sus a fost preluat de pe: http://dgas.ro/voucher-materna/)

 

Comments

  • reply
    mihai raluca

    buna,ai recuperat banii pe analizele din sarcina de la Anaf?

    September 12, 2019

Post a Comment