Voucherul Materna
gravide voucher materna

In momentul in care am ramas gravida, o prietena care este deja mamica m-a atentionat in privinta voucherului Materna. Daca vreti sa aflati mai multe detalii in privinta acordarii acestuia, aveti aici mai multe detalii, dar o sa explic si eu mai jos cateva.

Este foarte important de stiut ca nu poti obtine primul voucher, cel de trimestrul intai, prea devreme, ci doar dupa saptamana 11 de sarcina. Mie personal mi-a fost destul de greu pentru ca am luat adeverinta in saptamana 7, nu a fost acceptata, apoi am alergat de 3 ori din Berceni la Giulesti pentru a obtine adeverinta. In fine, am reusit saptamana aceasta sa depun actele, mi s-a oferit un document si mi s-a spus sa astept sa fiu sunata ca sa vin sa le ridic. Am inteles ca in trecut au fost perioade in care aceste vouchere se eliberau pe loc. Acum nu mai este valabil acest lucru.

Daca intrati pe site-ul pe care vi l-am recomandat mai sus, veti afla tot ceea ce trebuie sa stiti si tot de acolo puteti sa descarcati si documentele pe care trebuie sa le completati si sa le depuneti la dosar. Mai mult decat atat, puteti obtine si lista cu toti partenerii acestui program. Nu va faceti griji, sunt extrem de multi parteneri, iar eu cel putin am gasit tot ce am avut nevoie. Ceea ce va pot spune este faptul ca analizele din primul trimestru de sarcina m-au costat undeva la 3000 de lei, iar pentru viitoarele ecografii morfofetale si alte investigatii, voucher-ele sunt bine venite, deoarece din punct de vedere financiar este foarte greu sa fii mama in Romania. Teoretic, in Romania, gravidele si lauzele au servicii medicale gratuite. Pentru mai multe informatii cu privire la acest lucru, puteti accesa articolul 154 din Codul fiscal.

Chiar inainte sa raman gravida, s-a intamplat sa merg la ANAF sa imi platesc eu personal contributiile pentru sanatate. Am dorit sa fac niste analize de sange, cele decontate de sistemul de sanatate, analize de care nu am mai beneficiat de peste 5 ani de zile. Cand eram asigurata, m-am programat de vreo 3 ori si m-au tot amanat. Cine si-a facut analizele recent stie ce bataie de joc si ce loterie este momentul cand ajungi sa iti faci analizele la stat.

Toate bune si frumoase!

Cand am ajuns la Casa de asigurari de sanatate, in Ianuarie (total intamplator, ca sa depun actele altei persoane), am aflat ca legea ofera gravidelor posibilitatea sa primesc servicii de sanatate gratuite. Bine, nu va imaginati ca sunt cine stie ce analize, caci marea majoritate le platiti, iar unele dintre analizele de sange costa 150 lei o proba. In total am facut undeva la 50 bucati.

Doamna respectiva m-a invatat la momentul respectiv ca pot face o solicitare sa imi primesc banii inapoi. Zis si facut, am ajuns eu in saptamana 17, vineri mai exact, cu adeverinta de la medic (dupa ce am alergat dupa ea 2 -3 saptamani) si am depus-o. O doamna de la ghiseu sare cu gura pe mine agresiv ca trebuia sa vin mai devreme, iar cand reusesc sa ii spun ca vreau si banii inapoi, zici ca ii cer din portofelul ei. I-am spus ca este imposibil sa cunosti toate legile si ca eu totusi voi incerca. Imi recomanda razand sa ma duc “sa ma cert” cu cei de la Anaf, ca asa ceva nu o sa se poata. Imi da totusi o copie a adeverintei, oh!, ce bine!, ca altfel trebuia sa ma duc din nou la medic…

Ajung ieri la ANAF. Nu comenteaza nimeni nimic, imi da doamna de la ghiseu un formular, pe care il gasiti aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A2_OPANAF_2846_2018.pdf, il completez si apoi il depun la registratura impreuna cu copia adeverintei. Evident ca am stat la 3 cozi. In fine, cert este ca acum mi s-a spus sa “astept acasa”. Nu stiu ce sanse sunt sa primesc vreun ban, sau cel putin cat de repede s-ar intampla asta, pentru ca stiu persoane juridice care nu au incasat banii pe concediile medicale platite gravidelor de cativa ani. Nu pot decat sa sper, au fost totusi 1140 lei achitati. Si la urma urmei, este dreptul meu, asa ca nu am de ce sa nu mi-l pun in aplicare.

Aveti mai jos cateva randuri extrase de pe site-ul DGAS si va doresc multa rabdare in procesele cu statul.

“Condiții de acordare a voucher-ului MATERNA

– Voucherele au fiecare câte o valoare de 1000 lei, împărțite în tichete de câte 50 lei, acordându-se de două ori:

1. După procesarea cererii se acordă primul voucher, în valoare de 1000 lei.

2. După intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină se acordă al doilea voucher, la cererea femeii gravide. Este interzisă acordarea de rest în bani la vouchere.

Fiecare gravidă beneficiază de vouchere în valoare de 2000 lei, indiferent de numarul feților. În cazul sarcinilor gemelare, valoarea voucher-ului nu se dublează.

Nu beneficiază de prevederile prezentului regulament persoanele care:

a) Nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite de prezentul Regulament (nu au domiciliul în București, resedința dobândită de o perioadă mai scurtă decât 6 luni la momentul depunerii cererii, sarcina este mai mică de 10 săptămâni până la prezentarea dovezii de intrare în săptămâna 10 de sarcină)

b)Au depus un dosar incomplet, greșit transmis/depus sau actele care fac obiectul dosarului nu sunt valabile ( nu conțin semnătura și parafa medicului, etc)

c) Înregistrează datorii față de bugetul local.

Actele necesare sunt:

– cerere-tip (modelul tip se poate descărca de pe site-ul D.G.A.S.M.B. )

– copie după actul de identitate al femeii gravide.

– certificat fiscal emis de către DITL de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local.

– adeverință eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii și copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente, după caz.

* adeverinta de la medicul ginecolog sa fie eliberata cu cel mult 7 zile la data depunerii dosarului

– la intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină, se revine cu o nouă adeverință de la medicul ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii și o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II, după caz.” (textul de mai sus a fost preluat de pe: http://dgas.ro/voucher-materna/)

Facebook
Articole populare
Comments
All comments.
Comments
  1. mihai raluca

    buna,ai recuperat banii pe analizele din sarcina de la Anaf?

  2. maternica

    Salutare! Nu, nici acum. Am reusit intr-un final sa fac cererea de returnare. Mi s-a spus ca la finalul lunii Octombrie. Din pacate cred ca mi-au si gresit actele pentru ca nu aparea nimic in sistem.