a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Tulburarea de stres posttraumatica complexa (cPTSD) I – Manifestari

Astazi o sa va povestesc putin despre tulburarea de stres posttraumatica, in primul rand, survenita ca rezultat al traiului alaturi de niste parinti sau ingrijitori toxici.

Prima tulburare de acest gen descrisa a fost PTSD, Tulburarea de stres posttraumatica. Aceasta nu este o boala mintala, ci un raspuns negativ al corpului si psihicului la expunerea in fata unei experiente foarte traumatizante, de tipul razboiului, de exemplu. Probabil ca ati vazut multe fotografii pe internet cu soldati dinainte si de dupa razboi.

Ei bine, cPTSD, Tulbulrarea de stres posttraumatica complexa este putin diferita prin faptul ca victima a fost supusa la repetate evenimente traumatice, nu la unul singur, ca in cazul razboiului. Din pacate insa, se pare ca urmarile pot fi asemanatoare.

PTSD este o forma de anxitate, descrisa intre cele mai cunoscute forme de anxietate:

 • OCD (Tulburarea obsesiv-compulsiva);
 • Tulburarea de anxietate generalizata;
 • Fobia;
 • Anxietatea sociala.

Cum se manifesta cPTSD?

 1. Atactul de panica

Cea mai frecventa manifestare a acesteia este binecunoscutul atac de panica. Atacul de panica seamana izbitor cu un atac de cord si poate fi diferentiat doar ajungand la un consult cardiologic. Pentru o persoana care pateste acest lucru prima oara si nu stie despre ce este vorba, experienta poate fi inspaimantatoare. Atat de inspaimantatoare, incat persoana respectiva ar putea crede ca urmeaza sa moara. Simptomele pot fi:

 • dureri puternice in capul pieptului
 • senzatie de voma sau voma
 • dureri de cap
 • panica intensa
 • transpiratii, bufeuri sau frisoane
 • pierderea echilibrului
 • imposibilitatea de a respira si senzatie de sufocare

Mai sunt probabil si multe alte simptome, in functie de persoana. Durata atacului de panica este nedefinita, putand sa se intinda de la cateva minute pana la cateva ore.

2. Flashback-uri emotionale

Flashbak-ul emotional este un episod care poate sa fie sau sa nu fie unul vizual, sa reaminteasca de un moment al abuzului si sa puna persoana respectiva in fata unei anxietati foarte crescute.

La cele vizuale este simplu, insa aici as vrea sa punctez o intamplare despre care am citit undeva (cu scuzele de rigoare, nu imi mai amintesc): Un om obisnuit, intr-o zi obisnuita face un atac de panica si nu stie de ce. Probabil ca unii dintre voi stiti deja ca in foarte multe cazuri persoanele anxioase habar nu au de ce sunt anxioase. Dupa niste sedinte de hipnoza, psihologul afla ca respectivul suferise o bataie foarte agresiva, intr-o baie publica, fiind dat cu capul de o podea proaspat spalata cu un detergent cu miros de portocale. Rezultatul? Mirosul de portocale ii provoca acestuia un flashback emotional atat de puternic, incat acesta ajungea in final sa faca un atac de panica. Evident, acest eveniment traumatic nu este unul repetitiv, insa am vrut sa aduc in atentia voastra specificitatea de care poata da dovada fiecare flashback, in functie de victima.

3. Cosmaruri

Aici nu voi insista prea mult, cosmarurile pot sa para ca au sau nu legatura cu trauma. Pe vise in general voi insista mai mult in viitor, cand am de gand sa vorbesc mai pe larg.

4. Probleme cu somnul

5. Persoana respectiva se infurie cu usurinta si poate deveni agresiva

6. Nu este demonstrat acest fapt, dar sunt ferm convinsa ca exista si manifestari fizice care survin in aceste momente. De exemplu: cresterea greutatii corporale.

7. Credinte negative persistente: “Sunt un om rau”, “Toti oamenii ma inseala”, “Nimeni nu ma iubeste”, etc.

8. Pe langa posibilitatea de a nu dormi deloc, mai exista si momentele de trezire la cel mai mic zgomot – asa-numitul “dorm iepureste”.

9. Probleme de concentrare

10. Respingere a celor din jur si credinta ca toti oamenii sunt impotriva.

11. Sentimente de frica, furie, rusine, vina.

12. Invinovatire de sine pentru petrecerea evenimentelor traumatice.

13. Comportament auto-distructiv

14. Palpitatii puternice.

Cam atat pentru astazi, urmeaza ca data viitoare sa discutam mai mult despre tipurile de evenimente traumatice care pot duce catre cPTSD.

Ramaneti cu bine.

Post a Comment