a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Trăieşti o situaţie de abuz emoţional?

Semne de abuz emoţional

Trăieşti o situaţie de abuz emoţional? Iată 20 de semne alarmante

Cum să recunoşti semnele de abuz emoţional? Iată mai jos câteva exemple de situaţii care arată că trăieşti o situaţie de abuz emoţional:

 1. Jignirile sau injuriile: o persoană abuzivă din punct de vedere emoţional se va adresa cu cuvinte jignitoare de tipul: “prost”, “tâmpit”, “ratat” şi multe altele. Această tactică manipulează victima şi o face să creadă într-un final că este exact aşa cum i se spune. Din cauza jignirilor repetate, stima de sine a unei persoane scade alarmant de mult, fapt pentru care persoana respectivă va fi foarte uşor de controlat.
 2. Jigniri mascate sub aşa-zise alinturi: “Grăsuţa mea”, “Prostuţul meu”, “Te iubesc, vaco” … sunt doar câteva dintre exemplele pe care le-am auzit de-a lungul timpului. Deşi par o glumă, aceste cuvinte pot avea efecte nocive asupra personalităţii cuiva.
 3. Generalizarea unor situaţii şi tranformarea lor în caracteristici: “Tot timpul întârzii”, “Mereu o dai în bară”, “Mereu mă laşi baltă”. Aceste expresii sugerează în general că persoana respectivă nu este demnă de încrederea cuiva.
 4. Strigătele: acestea au ca scop preluarea controlului şi de foarte multe ori după ele urmează abuzul fizic.
 5. Subestimarea: “Nu mă aştept ca tu să înţelegi acest aspect!” – ca şi la toate celelalte de mai sus, scopul este distrugerea stimei de sine. În acest caz, prin sugerarea că victima nu are o capacitate intelectuală atât de dezvoltată precum abuzatorul.
 6. Umilinţă publică: Aici se încadrează cel mai bine acei părinţi care îşi umilesc copiii la şcoală când greşesc ceva, îi jignesc sau îi ceartă în public, profesorii sau angajatorii care îşi ceartă un angajat de faţă cu toată lumea din birou.
 7. Gluma: Persoana abuzivă face tot felul de glume penibile la adresa victimei. Aceste glume vor face ca victima să aibă o imagine stupidă întotdeauna. Sau, uneori spune ceva jignitor, apoi spune “Am glumit!”
 8. Sarcasm: Sarcasmul este o remarcă batjocoritoare şi este, aproape întotdeauna, marca unei persoane abuzive emoţional.
 9. Revendicarea realizărilor: Sugerează în anumite contexte că o realizare a victimei i se cuvine sau nu putea să aibă loc fără ajutorul său.
 10. Neglijarea intereselor şi nevoilor celuilalt: Persoana abuzivă va sugera că interesele şi/ sau nevoile victimei nu sunt relevante, sau, pur şi simplu le va ignora. De exemplu, un prim semn la prima întâlnire cu o astel de persoană este că este posibil să dorească să comande pentru amândoi, neluând în considerare că cealaltă persoană poate doreşte să mănânce altceva.
 11. Ameninţări: Ameninţările nu este obligatoriu să fie fizice. Ele pot fi inclusiv de tipul “O să te înşel”, “O să te părăsesc”, “O să le spun tuturor ce ai făcut”, “Ai să vezi tu!” şi multe altele de acest tip. O ameninţare poate fi de una de tipul “Dacă mă părăseşti, o să mă sinucid!”.
 12. Decizii unilaterale: Abuzatorul va lua decizii fără să se consulte cu victima, decizii care o vor afecta în mod direct pe aceasta din urmă.
 13. Deţinerea controlului financiar: De obicei persoanele abuzate sunt lăsate fără bani în permanenţă sau chiar nu ştiu de conturile bancare/ cheltuielile din familie.
 14. Ordinele: Persoanele abuzive dau ordine. Uneori fac asta şi cu cei din afara contextului abuziv, însă rareori cei din jur îşi dau seama, deoarece nu au de a face foarte des cu acest comportament.
 15. Infantilizare: Abuzatorul îşi va trata victima în permanenţă ca pe un copil mic. Motivul pentru acest lucru este controlul absolut. Persoanele abuzive doresc în permanenţă să controleze comportamentul celor din jur deoarece nu se pot controla pe ei înşişi.
 16. Maimuţele zburătoare: Acest concept se referă la persoanele din exterior care sunt manipulate şi ele pentru a crede că victima este cea care face ceva greşit. Abuzatorul se va victimiza şi va lăsa impresia că a făcut tot ce a putut mai bine, însă victima este rău voitoare. Uneori victimele ajung să fie abuzate de întreaga familie din cauza acestui aspect şi să fie considerate oi negre.
 17. Gelozia: Una dintre cele mai puternice unelte de manipulare într-o relaţie abuzivă. Ea nu se opreşte doar la persoanele de sex opus ci se extinde şi la persoane de acelaşi sex, prieteni, familie, până când victima ajunge să fie complet ruptă de alte persoane.
 18. Învinovăţirea: Aceasta este o altă unealtă foarte puternică. Cel mai bine funţionează la părinţii narcisici şi în general abuzivi, care îşi controlează copiii cu fraze de genul: “Din cauza ta, noi nu am mai fost în vacanţe”, “De când te am pe tine, mi-am luat de la gură ca să te cresc”, “Mă cert cu maică-ta/ taică-tu” din cauza ta”.
 19. Ignorare: De fiecare dată când victimele vor încerca să spună că ceva le doare vor fi ignorate total. Poate chiar nu li se va mai răspunde la telefon, nu li se va mai vorbi deloc.
 20. Intreruperi: Persoana abuzivă te intrerupe atunci când vorbeşti, se bagă în discuţia cu altcineva, te întrerupe când vorbeşti la telefon, schimbă subiectul brusc, în timp ce îţi expui o idee.

Vezi şi: Abuzul emoţional în cuplu

Post a Comment