a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Trăieşti o situaţie de abuz emoţional?

Semne că urmează să intri într-o relaţie abuzivă (Red flags)

Eşti curtat(-ă) şi începi să ieşi la întâlnire cu o persoană nouă. Este foarte important să ştii cum poţi afla dacă persoana respectivă este gata să construiască o relaţie asumată şi matură sau dacă ai toate şansele să nimereşti într-un cadru toxic.

În primul rând, să stabilim de la bun început faptul că acest lucru se poate întâmpla indiferent de sex. Inclusiv femeile pot fi abuzive, toxice, chiar daca ele sunt numite “sexul slab”. Vă reamintesc faptul că abuzul poate lua mai multe forme, nu numai cea fizică.

Insistă să ducă relaţia foarte repede către ceva “serios”

O relaţie matură şi asumată se construieşte în timp. Din păcate sunt foarte puţini oameni care ştiu să iubească în adevăratul sens al cuvântului, căci doar de accea suntem aici, să învăţăm să iubim. Dar în niciun caz nu există iubire la prima vedere. Există oglindire la prima vedere, există atracţie sexuală şi există persoane care sunt lecţiile noastre.

Dacă după două săptămâni deja vorbeşte de căsnicie şi copii, cu siguranţă te aşteaptă o relaţie disfuncţională. Sub nicio formă, nimeni nu are dreptul să te grăbească şi nu trebuie să laşi garda jos în asemenea cazuri. Persoana respectivă are ceva de ascuns şi încearcă să te prindă în mrejele sale rapid, până să-ţi dai seama de prea multe lucruri. În niciun caz să nu accepţi să te muţi prea repede cu o persoană sau să faci schimbări majore în viaţa ta, având încredere. Indiferent dacă persoana respectivă se va dovedi serioasă, tot ceea ce te defineşte trebuie să rămână acolo unde este.

Începe să îţi ceară să renunţi la anumite obiceiuri

De exemplu, îţi cere să nu te duci la antrenament o seară pentru că vrea să stea cu tine. O dată, de două ori… Timpul zboară pe nesimţite şi ajungi să realizezi că au trecut trei – patru luni şi nu ai mai făcut nici măcar o oră de sport. O persoană care te respectă nu îţi va cere niciodată să renunţi la lucrurile care te fac fericit(-ă).

Observă comportamentul său faţă de oamenii de pe o scară socială mai joasă

Se spune că dacă persoana cu care ieşi se va comporta urât cu un ospătar, va ajunge să se comporte la fel şi cu tine. Nu ştiu dacă este chiar aşa, însă este evident faptul că orice om care se poartă urât cu un alt om, aflat pe o scară socială mai joasă, este condus de ego şi îi va fi imposibil să dezvolte o relaţie autentică. Nu mai vorbesc de nevoia de a umili public pe cineva, fapt care este cu siguranţă o tactică de manipulare care are ca scop să arate diferenţele. “Ei uite ce grozav sunt eu.” Acest lucru trebuie să îţi arate exact opusul.

Vorbeşte urât de fostele relaţii

Toţi foştii iubiţi sau toate fostele iubite au greşit, iar el/ ea nu a greşit cu nimic în respectiva relaţie. În fiecare relaţie interumană întotdeauna responsabilitatea este 50-50. Dar nu despre acest lucru este vorba, ci despre faptul de a respecta o persoană cu care ţi-ai petrecut un timp, o persoană pe care tu ai ales-o. Cu atât mai mult, acest tip de comportament este o dovadă clară a lipsei de responsabilitate. Când va termina cu tine şi tu vei fi de vină pentru eşecul relaţiei.

Gelozie excesivă

Gelozia nu este absolut cu nicio ocazie un semn de iubire. Gelozia este un semn de stimă de sine foarte firavă şi poate duce la comportamente degenerate. Alcoolul va contribui întotdeauna la agravarea sa. Dacă o persoană te iubeşte, te lasă să fii liber(-ă).

Începe să îţi sugereze cu cine poţi şi cu cine nu poţi să menţii legătura

În cazul în care noul partener sau noua parteneră începe să te forţeze să tai legătura cu apropiaţii, atunci clar discutăm despre o relaţie abuzivă. Absolut niciun motiv nu poate sugera că un astfel de comportament este acceptabil. Niciodată.

Îţi scoate ochii

Cu mult timp în urmă am ieşit la întâlnire cu un tip şi într-o zi trebuia să mergem în parc. Eram destul de obosită pentru că avusesem o zi grea la muncă şi l-am rugat să mergem totuşi la un ceai în acelaşi loc unde am fost la prima întâlnire. Era abia a doua întâlnire. Mi-a spus că nu mai ştie unde ne-am întâlnit prima dată, fapt care m-a mirat puţin. Adică, erau două variante: ori eram mult prea puţin importantă, ori vorbea în acelaşi timp cu mai multe persoane. I-am spus că mă surprinde faptul că nu îşi aduce aminte şi imediat după s-a răstit la mine că este foarte ocupat la serviciu şi că eu îl bat la cap şi că a muncit foarte mult pentru a putea pleca la timp ca să se vadă cu mine. I-am spus că el m-a invitat, nu eu pe el şi am tăiat legătura din faşă. Nimeni, dar absolut nimeni, nu are dreptul să vă trateze ca şi cum sunteţi atât de neînsemnat(-ă) încât vă face un dar pentru că iese cu voi şi cu atât mai puţin să vă scoată ochii. Ulterior am aflat că persoana respectivă obşinuia să “pescuiască” fete pe Facebook şi să le hărţuiască.

Vorbeşte numai despre propria persoană

Dacă vorbeşte numai despre propria persoană sau vorbeşte peste tine şi nu te lasă să îţi termini ideea este un semn clar că persoana respectivă nu poate avea decât o legătură superficială cu tine. Dacă este invers, şi nu spune nimic despre sine, din nou este ceva în neregulă. Întotdeauna să te sperie extremele, indiferent de natura lor. Caută întotdeauna echilibrul. Îmi amintesc de o prietenă care ieşise de câteva ori cu un tip, care la un moment dat nu a maid at niciun semn de viaţă timp de câteva zile. L-a întrebat dacă totul este în regulă sau a păţit ceva. El i-a răspuns foarte agresiv că ea nu are niciun drept să îi ceară socoteală faţă de ce face el. Evident că nu avem dreptul să cerem socoteală, însă unele persoane fac tapaj de acest lucru pentru a nu atrage atenţia faţă de anumite comportamente ale sale care nu sunt tocmai în regulă.

Caută în telefonul tău

Este absolut oribil să cauţi în telefonul cuiva. Cine caută în telefonul tău are 100% ceva de ascuns. Fără discuţii. Este încălcarea celei mai elementare forme de intimitate. Nu mai punem la socoteală violarea corespondenţei, care este infracţiune şi se pedepseşte penal.

Nimeni nu are dreptul să-ţi citească conversaţiile, indiferent de suportul lor (mail, social media, etc.)

Nu îţi încurajează ascensiunea, dezvoltarea profesională şi nu numai

Într-o relaţie autentică de iubire, cei doi care formează cuplul nu numai că scot tot ceea ce este mai bun unul din celălalt, dar se motivează şi se susţin reciproc pentru a se dezvolta şi evolua în profesie, educaţional sau spiritual. Era un banc: trei broscuţe stau pe lac. Prima zice: “Oac!”.  A doua zice: “Oac, oac!”. A treia zice: “Oac, oac, oac!”. De ce au omorât-o primele două broscuţe pe cea de-a treia? Pentru că ştia prea multe! Normal că în cuplu sunt trei persoane, nu două, dar principiul este acelaşi: cu cât ştii mai puţin, cu atât eşti mai uşor de controlat.

Te forţează să ai relaţii intime

Acest lucru nu trebuie absolut niciodată să fie trecut cu vederea. Din start denotă o lipsă de respect uriaşă, dar şi o dovada că poftele trupeşti şi automat ego-ul îi conduc deciziile atunci când vine vorba de relaţia de cuplu. Nu, nu trebuie să te simţi flatat(-ă) că persoana respectivă se simte atrasă de tine. Nu trebuie să cedezi presiunilor şi trebuie să demonstrezi din prima clipă respect faţă de tine. Pe de altă parte, faptul că nu te forţează nu îţi oferă garanţia că totul este în regulă. Este posibil să ştie că acest comportament este inacceptabil şi să-l reprime.

Discută depreciativ despre infăţişarea ta

Fie că îţi spune că te îmbraci prost, că ai kilograme în plus sau că ai părul nespălat, este umilitor. Este din nou o manevră de scădere a stimei de sine pentru o manipulare facilă. Chiar nu are nimeni dreptul să îţi spună astfel de lucruri şi să-ţi judece înfăţişarea. Nu mai vorbim de faptul că nu ai de ce să ieşi cu o persoană de care nu îţi place şi cu atât mai mult să pui atât de mult preţ pe ce se vede şi nu pe ce este la interior. “Graso!” nu se pune nici măcar în glumă. Niciodată.

În astfel de situaţii, cel mai bine este să îţi asculţi intuiţia. Dacă ţi se pare, nu ţi se pare! Sigur aşa este! Dacă ceva te deranjează, nu aştepta ca pe viitor lucrurile să se schimbe, pentru că nu se vor schimba.

Post a Comment