a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Rana umilinţei – masca masochistului

Rana umilinţei – Masochistul II

Rana umilinţei (masochismul): Caracteristici

Continui pe subiect deoarece nu este nici pe departe consumat. Citind zilele trecute un articol foarte interesant referitor la masochism, mi-a trecut prin minte faptul că ar fi posibil ca gestionarea nefericită a unui complex oedipian sau al complexului Electra ar putea să dea naştere unei răni de umilinţă. Inducerea unui sentiment de ruşine şi vinovăţie copiului care începe lupta cu părintele de acelaşi sex pentru câştigarea afecţiunii părintelui de sex opus. Aşa cum povesteam şi dăunăzi, este normal să se impună o limită clară, dar sănătoasă şi de bun simţ, fără a da copilului sentimente de ruşine si vinovăţie. Din nou, astfel de momente sunt absolut normale în dezvoltarea umană deoarece ei pur şi simplu încep să se definească în funcţie de cele două modele pe care le au deja în viaţă imediat după naştere: modelul feminin suprem, mama şi modelul masculin suprem, tata.

La botezul micuţului meu, părintele a spus-o într-o manieră foarte frumoasă: “Pentru micuţul vostru voi sunteţi Dumnezeu, aveţi mare grijă cum îi arătaţi cum este acesta!” Spiritualitatea este mai mult decât ruşine şi vinovăţie. O minte împovărată de aceste lucruri este greu să se deschidă pentru a putea lăsa loc lucrurilor frumoase, iubirii, creaţiei.

Revenind la subiect, diferiţii autori au păreri la fel de diferite cu privire la vârstele când se pot produce aceste răni de umilinţă. Eu personal nu cred că poţi încadra un astfel de lucru într-o cutiuţă cu dimensiuni exacte. Mintea umană ar trebui să fie mai deschisă şi mai ageră decât atât.

Masochismul nu este nici mai mult, nici mai puţin decât o foarte nesănătoasă modalitate de coping (de a face faţă) unei gestionări greşite a unor evenimente traumatice din viaţă. Cu toţii suntem imperfercţi, iar fiecare a făcut la rândul său atât cât a putut şi cum a putut pentru a fi bine. Nu este momentul şi nici cazul să ne afundăm în regrete şi învinovăţiri, aceasta fiind o capcană în care, mai mult ca sigur au căzut şi părinţii noştri, iar mulţi dintre ei nici nu au mai reuşit să iasă.

Treaba noastră este să descoperim, să construim şi să şlefuim varianta noastră cea mai valoroasă şi atât timp cât lucrăm la acest proiect să luăm în considerare faptul că tot ceea ce facem bun pentru noi va fi de folos şi copiilor noştri.

Iată, deci, câteva trăsături pe care persoana cu rana umilinţei le va ţine alături:

 • Anxietate crescută;
 • Imposibilitatea de a spune “nu”;
 • Sentimente profunde de ruşine, vinovăţie şi umilinţă;
 • Comportamente autodistructive;
 • Probleme digestive, de tract intestinal;
 • Nevoia de masturbare şi/ sau pornografie;
 • Relaţii cu persoane dezagreabile, dependente, abuzive;
 • Imposibilitatea de a trăi succesul fără vină sau anxietate;
 • Se răneşte pe sine pentru a evita rănile cauzate de alţii;
 • Crede că nu poate fi iubit decât făcându-le altora pe plac;
 • Consideră că în viaţă trebuie să suferi şi de multe ori dă vina pe soartă ca şi când nu poate schimba nimic;
 • Se crede inferior din cauza sentimentelor negative;
 • Frica de libertate;
 • Frica de responsabilitate.

Înainte de toate, trebuie să înţelegem că oamenii sunt foarte diferiţi şi că intensitatea cu care ei au trăit aceste răni poate diferi de la caz la caz. De asemenea şi anumite trăsături pot apărea sau nu la anumite persoane. Este foarte importantă şi regăsirea simultană în alte tipare. O personalitate umană nu este ceva foarte clar definit. Putem găsi tipologii, însă oamenii nu înseamnă doar atât. Noi suntem o sumedenie de caracteristici care pot lua diferite forme, aşa că este foarte greu să categorisim. Mai ales că, în general, oamenii asociază rana umilinţei, aşa zisul masochism, cu probleme exclusiv de ordin sexual, cu persoane care adoptă anumite perversiuni şi nu este deloc cazul. Aşa cum v-am mai dat exemplu, gândiţi-vă la o persoană care suferă de obezitate morbidă. În astfel de cazuri, nu este musai, dar de cele mai multe ori a avut loc un abuz fizic, sexual, în trecutul respectivei persoane, iar aceasta încearcă să devină neinteresantă pentru o eventuală repetiţie a acestei situaţii. Acesta este tot masochism. Pentru că în final, aceeaşi persoană va suferi din cauza acestei boli, obezitatea fiind chiar pericol de moarte. Nu mai spun de tot ceea ce aduce cu sine: sigurătate, dependenţă, dureri îngrozitoare, probleme de inimă şi circulaţie, asuprirea membrilor codependenţi ai familiei şi multe altele. Acestea fiind spuse, vom trece în revistă câteva dintre caracteristicile fizice ale persoanei care poartă în suflet rana umilinţei.

Vezi şi: Rana umilinţei – Masochistul I

Aşa cum surprinde si Lise Borbeau în cartea ei, “Cele cinci răni care nu ne lasă să fim noi înşine”, masochistul poate avea următoarele caracteristici fizice:

În funcţie de gravitatea rănii de umilire, masochistul poate avea un corp gras sau doar o parte a corpului. Nu trebuie să confundăm o persoană grasă cu o persoană bine făcută, sau solidă, musculoasă. Muşchii cântăresc mai mult decât grăsimea, de aceea unele persoane pot fi mai grele, dar mai slabe decât altele. Unele persoane reuşesc să îşi controleze foarte bine greutatea, drept pentru care rana nu este atât de evidentă fizic.

De obiecei, o persoană cu rana umilinţei poate fi cocoşată, cărând prea multe probleme în cârcă, probleme care nu sunt ale sale. Este posibil ca partea de sus a corpului să fie mai dezvoltată, iar picioarele să fie mai subţiri deoarece îi este foarte greu să stea stabil(-ă) pe propriile picioare. Vom vedea într-un articol viitor că această rană are şi o foarte strânsă legătură blocajul pe Root Chakra, fapt pentru care se pot explica mai multe afecţiuni, printre care şi cele care se manifestă în zona picioarelor şi stomacului.

Posibile cauze:

 • Parentaj cu obsesie pentru control;
 • Mamă domninantă, dură şi/ sau cu rana umilinţei dezvoltată (cele două nu se exclud);
 • Un cult pentru ruşine dezvoltat în familia respectivă (Aici aş vrea să fac o paranteză legată de faptul că, cel puţin în România, pe vremuri nu puteai să faci nimic pentru că “te râde lumea”. Această frază mi se pare chintesenţa rănii umilinţei, ea surprinzând gândirea unor generaţii întregi.);
 • Părinţii au acordat foarte mare atenţie meselor sau momentelor de training la oliţă, momentelor când cel mic se scăpa în pat;
 • Tată cu tendinţe sadice;
 • Abuzuri sexuale în copilărie;
 • Părinţi cu obsesie pentru ordine, curăţenie şi control, probleme compulsive, OCD – tulburări anxioase.

În încheiere doresc să vă şi dau câteva exemple, pentru a înţelege mai bine situaţiile care declanşează această rană.

 1. O mamă spală şi calcă rufele copilului său, având o obsesie să nu fie copilul murdar, pentru ca cineva să râdă de ea şi să spună că nu este gospodină. Dacă cel mic se murdăreşte îi spune “porc”.
 2. O femeie care stă într-o relaţie abuzivă pentru că “te râde lumea” dacă divorţezi.
 3. O femeie care munceşte zi lumină în casă pentru a-şi mulţumi bărbatul, crezând că aşa o va iubi mai mult.
 4. O fată hărţuită sau abuzată căreia i se reproşează că este vina ei pentru acest lucru pentru că este prea provocatoare.
 5. Un copil care intră din greşeală în baie şi îşi vede părintele gol, iar acesta face o tragedie.
 6. O femeie căreia soţul îi spune că este grasă.

Toate acestea de mai sus adâncesc rana umilinţei, agravând-o. Dacă soţul îi spune soţiei că este grasă, sunt toate şansele ca aceasta să se îngraşe şi mai mult. Nu întâmplător vedeţi că am folosit mai mult cazuri de femei. Pentru că, în general, mai rar vezi un bărbat cu rana umilinţei. Însă sunt destui şi aceştia.