
Caracteristici ale părinţilor elicopter. Te regăseşti în această categorie?
Hey guys! Astăzi vom povesti despre părinții elicopter. Probabil că ați mai auzit despre acest termen, iar dacă nu, astăzi vom face cunoștință. Părinții elicopter sunt acei părinți, care pe fondul anxietății și obsesiei pentru control, ajung să fie umbra copiilor lor, în cel mai negativ sens cu putință.
CITESTE SI: PARINTI TOXICI III
1. Una dintre metehnele părintelui elicopter este aceea de a-și asista copilul în orice activitate, deși acesta deja poate face singur acel lucru. Am mai vorbit despre asta și aici. Atunci când copilul nu este lăsat în pace să își ducă la final activitățile “pentru că mami face mai bine”, copilul va ajunge să nu mai dorească să facă deloc acel lucru pentru că nu se simte în stare să îl facă destul de bine, iar pe viitor părintele se va mira de faptul că mezinul nu vrea să îl asculte și să facă anumite sarcini. Sau, cum ar spune terapeutul meu, “Îi dă la gioale.”
2. Părinții elicopter intervin în viața copiilor lor și încearcă să le gestioneze relațiile cu prietenii, cu colegii, răspunzând în locul lor la întrebări și sărind imediat să rezolve anumite situații. Pentru a învăța să facă față anumitor momente cheie, copii trebuie îndrumați, dar în niciun caz părintele nu trebuie să rezolve problemele în locul lor.
3. Unul dintre cele mai grave lucruri pe care părinții elicopter le fac este rezolvarea temelor/ lecțiilor de la școală. Nu simt nevoia să insist asupra acestui aspect. Este cumva și comod pentru părintele care poate că nu are răbdare să îi explice copilului, sau poate nu știe cum, în scopul îndrumării. În egală măsură, va dați seama singuri de consecințe.
4. Copiii părinților elicopter sunt controlați mereu și nu sunt lăsați să experimenteze lucrurile de unii singuri. Absolut totul este controlat de către acești părinți, care se tem extraordinar de tare de faptul că mezinul ar putea avea un eșec.
5. Acești părinți nu lasă copilul să facă curat, să strângă în urma sa, le arată cum să se îmbrace, nu îi lasă să își aleagă singuri hainele.
6. În marea majoritate a cazurilor, părinții elicopter le spun altor părinți cum să se comporte cu copiii lor. Le spun profesorilor și medicilor cum să își facă meseria.
7. Părinții elicopter nu au o viață proprie, ci trăiesc viața prin copilul lor. Nu au activități în afară de cea de a-și crește copilul.
Motive pentru care părinții elicopter sunt exagerat de protectivi
1. Supracompensarea unei părți lipsă
Poate un al doilea părinte, poate lipsa banilor. Acestea pot fi câteva cauze.
2. Anxietatea
Așa cum spuneam și mai sus, anxietatea poate da naștere acestui fenomen. Părintele este atât de speriat ca mezinul să nu dea greș, încât ajunge aproape să facă totul în locul său. Automat, efectul nu este cel scontat, ci dimpotrivă, copilul ajunge să nu știe să sa descurce, sau să nu facă nimic singur de teamă că nu poate face destul de bine.
3. Obsesia pentru control
Obsesia pentru control este foarte toxică pentru orice persoană din jurul celui care o exercită. De unde provine? Obsesia pentru control, mai exact pentru controlul celorlalți, provine din faptul că persoana respectivă nu se poate controla pe sine. Nu își poate controla anxietatea, pornirile de furie, adicțiile (printre care o numim și pe cea emoțională). Acesta va încerca să îi controleze pe ceilalți și va trăi o veșnică dramă, dacă nu va înțelege că singura persoană pe care o poți controla este persoana ta.Copilul unui părinte obsedat de control, nu numai că va ajunge să nu aibă inițiativă, ci este foarte posibil să își creeze cu greu o personalitate proprie și chiar să ajungă să nu știe ce vrea, sau să nu poată să își găsească o cale proprie în viață. Acesta va fi foarte dezorientat, de vreme ce părintele se va întreba în continuu cu ce a greșit, pentru că a făcut totul. Ei bine exact aici a greșit: a făcut prea mult.
4. Teama de eșec
Părintele elicopter nu reușește să își gestioneze propria teamă de eșec. Acesta nu înțelege că eșecul așează treaptă cu treaptă muntele spre maturizare și succes și nu înțelege că maturizarea emoțională se produce prin suferință și experiență.
5. Visul neîmplinit al părintelui.
Așa cum spune și Jung, “Nimic nu poate influența mai puternic o persoană decât viața netrăită a părintelui.” De exemplu, dacă un părinte nu a făcut facultate, va face presiune toată viața pe acesta pentru a face facultate. Dacă alt părinte nu a avut bani, va avea o obsesie legată de faptul că sărăcia aduce cu sine nefericirea și își va educa micuțul în spiritul bogăției materiale, dar sărăciei sufletești. Și tot așa, până la cazurile în care este vorba despre eșecul la un sport sau la un job… Așa cum obișnuiesc să susțin, noi, oamenii, cădem dintr-o extremă în alta, din dorința de a schimba lucrurile neplăcute din trecut. Astfel că, dacă un părinte a trăit drama nerealizării profesionale, de exemplu, din cauza unor părinți dezinteresați sau nepricepuți, acesta, căzând în cealaltă extremă, dorind ca odrasla să nu pățească la fel, ajunge să intervină exagerat de mult în viața acestuia și să îi sugereze sau să îi impună, de fapt, propriile dorințe inconștiente.
Copilul va ajunge, în final, să trăiască nefericit visul părintelui, să aibă evident un eșec pentru că nu ai cum să investești emoțional suficient, pentru că mai apoi să își dea seama după mulți ani investiți că promisiunea părintelui, “Dacă faci cum îți spun eu, vei ajunge departe”, este doar o manevră de control, iar nimeni nu îți va putea garanta niciodată viitorul și succesul.
Cam atât momentan pe acest subiect. Probabil că pe viitor vom mai reveni cu diferite aprofundări, în funcție de unde ne duc discuțiile.
Vă încurajez să îmi scrieți pe contact@maternica.ro dacă aveți anumite subiecte despre care v-ar face plăcere să citiți sau dacă vreți să scrieți pentru Maternica.
Să aveți o zi grozavă!