a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Narcisismul II

NARCISISM s. n. Atenție excesivă față de propria persoană fizică; dragoste, admirație, adesea patologică, față de propria persoană; dragoste de sine. – Din fr. narcissisme. Sursa: DEX ’09 (2009)

Ca să disecăm ce foloseşte în exces narcisicul (conform definiţiei), în procesul abuzului, trebuie să discutăm despre manipulare. Din nou, DEX-ul ne spune aşa: MANIPULÁRE, manipulări, s. f. Acțiunea de a manipula și rezultatul ei; mânuire, manevrare. ♦ Fig. Influențare a opiniei publice printr-un ansamblu de mijloace (presă, radio etc.) prin care, fără a se apela la constrângeri, se impun acesteia anumite comportamente. – V. manipula. Mânuire. Cred că este termenul cel mai clar care descrie acţiunea Maestrului păpuşar atunci când începe spectacolul. Din nou, dă viaţă unui personaj.

Am fost acuzată de foarte multe ori de faptul că am creat o obsesie pentru manipulare. Evident, cu toţii manipulăm în această viaţă. Unii o facem cu intenţii mai puţin nocive, alţii nu. Cea mai timpurie şi interesantă lecţie de manipulare pe care am primit-o şi am conştientizat-o vreodată a fost în casa unei apropiate. Aflată în vizită, am dus celui mic de trei anişori un cadou: o vestă din blăniţă de oaie, luată de undeva de la munte. Puştiul nu dorea să o probeze. Eram acasă doar cu el şi mama lui. După excesive rugăminţi, mama îi spune: Nu vrei să îmbrăcăm vesta şi să îi trimitem o poză lui tati? Moment în care copilul nu a stat pe gânduri şi a şi îmbrăcat vesta. Evident că o astfel de situaţie este cel puţin amuzantă şi din fericire încă nu e toxică. Ceea ce vreau să scot în evidenţă este lecţia de manipulare pe care o primim extrem de devreme în viaţa noastră, în primul rând de la părinţi. Tactica presupune una bucată persoană cu multă încredere şi una bucată porţie de slăbiciune. În cazul nostru, puştiul avea o slăbiciune evidentă pentru tatăl cu care îşi petrecea mai puţin timp decât cu mama.

Începând de la această vârstă fragedă, continuând cu bunicii care nu vor să ne dea desertul pentru că nu mâncăm tot din farfurie (din fericire, am fost o mâncăcioasă şi la mine nu a fost cazul, dar mi-l amintesc pe tata spunându-mi că ultima lingură din farfurie reprezintă “norocul”), apoi la grădiniţă unde ni se spune că dacă nu dormim după amiaza, vom fi pârâţi părinţilor şi culminând cu locul de muncă, unde în orice moment în care încercăm să ne cerem drepturile ni se spune: nu-ţi convine, poţi să pleci.

Partea proastă este că până şi mica poveste cu vesta contribuie activ la formarea unei personalităţi maleabile şi manipulabile, pentru că exact părintele, în care copilul are atât de multă încredere, îi transmite, uneori fără să vrea, că este normal să fii manipulat.

AICI AVETI UN CANAL FOARTE MISTO:

https://www.youtube.com/watch?v=mrDnVIkzOz0

Tehnicile de manipulare folosite de către persoanele narcisice sunt de mai multe feluri.

1. Prima şi cea mai importantă este fenomenul Gaslight.

Gaslight a fost descris foarte bine în filmul cu acelaşi nume şi se referă la un tip de manipulare prin care agresorul îşi face victima să se îndoiască de abilităţile sale mentale. Gaslight poate sa ducă de la pur şi simplu a nu mai recunoaşte cuvinte şi fapte, până la a ascunde diverse obiecte, pentru a face victima să creadă pur şi simplu că nu mai ştie ce face. Lucruri asemănătoare se întâmplă în filmul citat. Însă cele mai frecvente sunt frazele de genul: “Eşti nebun/(-ă)”, “Ţi se pare”, “Ai luat-o razna!”, “Eu nu am spus aşa ceva!”, “Nu este adevărat!”

2. Silent Treatment sau “Tratamentul tăcerii”

“Tratamentul tăcerii” poate lua diferite forme, începând de la a ignora, pur şi simplu o persoană, de a înceta să mai comunici cu ea, până la a dispărea complet pentru o vreme. Astfel, este foarte simplu să abuzezi emoţional o persoană. Ştiţi, ni se spune încă de când suntem copii că ignoranţa doare cel mai tare. Aşa este. Dar, din păcate, ignoranţa este un obicei foarte toxic, lipsit de empatie şi ni se induce încă de mici copii că este în regulă să o practicăm. Persoana asupra căreia se manifestă acest comportament va avea senzaţia că a greşit cu ceva, se va simţi vinovată şi va acorda atenţie “for all the wrong reasons”. Eu personal nu aş vrea ca cineva să îmi acorde atenţie pentru că simte vinovăţie.

3. Victimizare şi masochism

Un om “bolnav”, “trist”, “obosit” va stârni întotdeauna mila celor din jur. Este foarte simplu ca o persoană să obţină baneficii de pe urma victimizării. Există persoane care o fac inconştient şi persoane care o fac conştient. Dacă o fac conştient, se apropie chiar de un comportament sociopat. La fel şi masochismul, care prin definiţie este o formă de manipulare asupra celorlalţi (vezi şi “Rana umilinţei”) de tipul ajung să fac pe toată lumea să depindă de mine pentru ca eu să nu fiu niciodată părăsit şi pentru a-i face pe ceilalţi dependenţi de mine (vezi Lise Borbeau, “Cele cinci răni care nu ne lasă să fim noi înşine”). Aici se încadrează persoanele care îşi oferă mereu ajutorul pentru a putea, la rândul lor, să îşi ceară drepturile înapoi la momentul oportun. Aşa cum aţi ghicit deja, “ajutorul” pe care îl oferă aceştia nu este niciodată sincer şi lipsit de aşteptări. Aceasta este o trăsătură care apare şi la personalităţile demonstrative (histrionice/ teatrale).

VEZI SI: NARCISICUL SAU DESPRE ARTA SINELUI FALS I

Cam atât pentru azi. Vom continua subiectul cât de curând.

Post a Comment