inot bebelusi micii campioni hidroterapie metoda sultana

Mami, mai am putin si ma intalnesc cu tine si cu tati! Eu stau aici in burtica si inot. Ma pregatesc intens si dupa cum vezi, sughit din ce in ce mai des. Sper ca nu te doare burtica. Am si niste emotii, nu stiu cum ma voi simti afara, caci aici la tine e cel mai in siguranta loc unde m-as putea afla.

Tu esti pregatita pentru venirea bebelusului tau pe lume? Eu inca am emotii uriase. Am citit mai tot ce am putut citi in ultima vreme, insa am impresia ca nu stiu nimic despre nimic.

Lichidul amniotic

Bebe traieste pe perioada sarcinii in lichidul amniotic, fapt pentru care este protejat de toate socurile exterioare, de frig si de caldura, de boli si infectii, acesta putand reprezenta chiar un barometru al sanatatii bebelusului.

Cantitatea de lichid amniotic poate ajunge undeva intre 500 si 1000 ml pe parcursul sarcinii, ajungand spre final, in saptamana 36 de sarcina, la nivelul maxim.

Sacul amniotic in care bebelusul creste si se dezvolta se formeaza la 12 zile dupa conceptie. Acesta se umple cu lichid amniotic si va reprezenta acel mediu sigur si ferit de orice factor extern, unde bebelusul nostrum se va simti protejat.

Sughitul

De ceva timp, il simt pe bebe ca sughite de zor. Burtica se misca haotic si ma gadila. Am sesizat destul de repede aparitia sughiturilor pentru ca, spre deosebire de celelalte miscari, sunt dese si au o frecventa constanta. Se repeta la aceleasi intervale de timp si cu aceeasi intensitate. Exact ca la oamenii mari.

Acestea incep pe la sfarsitul semestrului I, moment in care este destul de greu sa le simti avand in vedere cat de micut este puiul. Desi motivul pentru care bebe sughite inca nu este cunoscut cu exactitate, se considera ca acest lucru constituie pregatirea lui bebe pentru supravietuirea in mediul uscat, la fel ca in cel lichid din burtica.

Acestea fiind spuse, bebele nostru nu numai ca inoata aproape din primele zile de viata, dar mediul lichid este unicul pe care il cunoaste atunci cand vine pe lume.

Beneficiile inotului

inot bebelusi
Micii Campioni in actiune

Inotul s-a dovedit a avea mai multe beneficii asupra sistemului nervos, printre cele cele mai importante caracteristicii sunt cea anxiolitica si cea antidepresiva. Exista persoane care, suferind de anxietate, se refugiaza in apa, care, in mod inconstient, le aminteste de perioada petrecuta in burtica mamei, ajutandu-i sa se relaxeze intr-un mediu asemanator celui mai sigur din lume. Sunt multe astfel de comportamente pe care le adoptam. Poate ati auzit de persoane care adorm ascultand zgomotul uscatorului de par. La fel, acesta se pare ca imita sunetul din burtica mamei si aduce relaxare.

Copiii pot incepe cursuri de inot la doar 4 luni de viata

Cum ai putea sa ii usurezi bebelusului tau venirea pe lume si contactul nou cu tot ceea ce il inconjoara? Ducandu-l la o sesiune de inot.

Stiam ca inotul este o activitate care poate fi inceputa de la varste foarte mici, insa nu mi-am imaginat faptul ca doar la 4 luni, el deja poate experimenta primul contact de acest fel cu apa, de aceasta data in mediul extern.

Astfel, va invit sa o cunoasteti pe doamna Georgeta Sultana, fondatorul Metodei Sultana®, o metoda inovatoare de ingrijire si tratament, destinata noilor-nascuti si copiiilor foarte mici. Metoda este un melanj alcatuit din masaj, gimnastica si hidroterapie.

Metoda Sultana®

Georgeta Sultana a (…) dezvoltat o metoda care s-a raspandit din ce in ce mai mult, folosind efectele benefice ale apei. Astfel, stimuland rexflexul de scafandru, bebelusul isi fortifica organismul devenind din zi in zi, mai sănătos. Ii multumim Getei Sultana pentru sanatatea copiilor nostri.
dr. Daniela Taropa
Family Clinic

Doamna Georgeta Sultana are o experienta in domeniul neonatologiei de peste 36 de ani si a conceput aceasta metoda in urma cu optsprezece ani (2001).

Georgeta Sultana

Etapele programului

  • Faza de pregatire-masaj propune inceperea masajului care se adreseaza tuturor grupelor de muschi.

Masajul:

  • – are rol de a oxigena si fortifica musculatura,
  • – asigura o dezvoltare armonioasa a sistemului osos, pregatind astfel copilul pentru efectuarea in conditii optime a elementelor de hidroterapie.

 Faza de gimnastica are ca scop fortificarea reflexelor de coordonare, miscare si echilibru. Faza de hidroterapie, prin exercitiile specifice are ca scop transformarea reflexului de “scafandru”, pe care bebelusul l-a avut in mediul intrauterin, intr-un automatism.

Masajul, gimnastica si hidroterapia constituie o forma de comunicare cu copilul si avantajele utilizarii unor astfel de procedee pot fi monitorizate inca din faza intrauterina a fatului.

Metoda poate fi folosita cu rezultate foarte bune si in urmatoarele situatii: nou-nascut cu risc neuro-motor, greutate mica la nastere, varsta mica de gestatie, deformari de pozitie ale membrelor inferioare sau superioare, deformari ale cutiei craniene, asimetrii faciale, hernii inghinale, hernii ombilicale, cefalohematoame, elongatii de plex branhial, torticolis, Sindrom Down si altele.

Metoda este utilizata in principal ca program educational de calire si/ sau fortificare, in cazul in care nou-nascutul este sanatos si fiziologic normal, este o metoda alternativa de crestere a copilului, cu nenumarate beneficii la nivel fizic si psihic.

Educatia acvatica

Framantarile tinerilor parinti sunt cel mai adesea legate de motricitatea nou- nascutului si de bifarea unor momente cheie importante in dezvoltarea psiho- motrica a acestuia.

Cand isi sustine capul singur?

La ce varsta se poate rostogoli singur pe burta?

Cand se poate ridica singura in fundulet? si asa mai departe… toate, strans legate de ingrijirea nou-nascutului intr-un mod adecvat.

Raspunsul pentru toate aceste griji si metoda prin care pot fi risipite este “Metoda Sultana”.

Educatia acvatica este singura activitate motrica si socializare care poate fi practicata de un copil la varste extrem de fragede. Copiii adora apa si primesc cu atat de multa lejeritate lectiile de educatie acvatica, exersandu-si reflexele native, incat este o incantare sa vezi cum exerseaza miscarile cu bucurie, dar si ambitie si mult mult elan, genul acela de entuziasm pe care numai exuberanta varstelor inocente il aduce, ne spune Georgeta Sultana, presedinte si fondator Clubul Micii Campioni.

Educatia acvatica exersata prin “Metoda Sultana” continua cu programul in colectivitate dupa varsta de 4 luni si jumatate, adica dupa incheierea calendarului de vaccinari obligatorii, care ii confera copilului imunitate. Educatia acvatica in colectivitate, adica la bazinul de inot se desfasoara pe protocoale, in functie de varsta copilului si isi propune adaptarea acestuia cu apa prin “joc cu reguli”, cu obiective bine stabilite. In functie de propriul ritm de dezvoltare al copilului, dupa varsta de 3-4 ani se poate trece la etapa de initiere in inot.

Pe scurt, despre programul de educatie acvatica la Micii Campioni, pe paliere de varsta:

  • PRO-BEBE (4 luni si jumatate – 1 an) – Obiectiv: acomodarea cu mediul acvatic ti stimularea reflexelor primare (de scafandru)
  • BEBE-FORTE (1 – 2 ani) – Obiectiv: deplasarea in mediul acvatic si invatarea mecanismului respiratiei acvatice
  • STAR (2-3 ani) – Obiectiv: stimularea miscarilor specifice inotului, insusirea notiunilor pregatitoare pentru invatarea procedeelor de inot
  • CAMPION (peste 3 ani) – Obiectiv: invatarea, consolidarea si perfectionarea procedeelor de inot.

Daca am reusit sa iti captez atentia, pe Micii Campioni ii gasesti AICI.