a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Limitele sănătoase

De ce unele persoane îţi încalcă limitele?

O mare problemă a empaţilor este faptul că le sunt încălcate limitele frecvent de către cei din jurul lor, iar din cauza faptului că nu pot spune “nu” le este foarte greu să riposteze.

În general, persoanele care îţi încalcă limitele sunt toxice. Vă voi explica în primul rând de ce anume aceştia încalcă limitele celor din jur. Gândiţi-vă în primul rând la un copil. Până când începe să crească şi să i se dezvolte cogniţia, acesta va încălca limitele de nenumărate ori, lucru care este perfect normal pentru un copil. El vrea ca noi, părinţii, să îi setăm limite şi să îl învăţăm ce este bine şi ce este rău.

Copilul, până în jurul vârstei de 7 ani, pur şi simplu copiază ceea ce facem noi. El îşi va dezvolta individualitatea prin oglinda noastră, iar noi trebuie să îi învăţăm de mici despre acest lucru. Dacă aceste limite nu li se prezintă încă de mici copii şi ei ajung să facă tot ceea ce doresc, fără să ştie că există consecinţe, vor ajunge cel mai probabil nişte adulţi care vor încălca în continuare limitele celor din jurul lor pentru că ştiu că astfel vor obţine ceea ce vor (vezi adulţii care ţipă şi fac tantrum, mai ales narcisicii). O altă cauză a acestui lucru poate să fie nevoia de atenţie.

Se spune că un om care suferă o traumă rămâne din punct de vedere emoţional blocat la vârsta respective. Aceasta este adevărata definiţie a maturităţii, şi anume evoluţia emoţională. De exemplu, dacă un copil a suferit un abandon emoţional, nu neapărat fizic, sau o respingere, acesta are şanse să dezvolte un comportament toxic. Aţi observant că uneori persoanele toxice tind să se comporte cu cei din jur de parcă ar fi nişte copii mici cărora trebuie să le îndeplinească toate dorinţele?  Ei bine, acum aţi aflat de ce se întâmplă aceste lucruri.

De ce acceptăm aceste comportamente?

Motivele pentru care acceptăm aceste comportamente pot fi de mai multe feluri. Primul dintre acestea este dorinţa de a fi comod. Sună rău, nu? Exact! Când vrem să fim comozi, ca să evităm să ne rezolvăm nişte probleme din interiorul nostrum, gândim: “O să fac aşa pentru că altfel ţipă.” Astfel că vom încuraja un asemenea comportament de încălcare a limitelor, iar persoana respectivă va şti mereu că acesta este modul în care obţine ceva.

Gândiţi-vă la un copil care face tantrum într-un supermarket pentru că mama sa nu doreşte să îi cumpere o ciocolată. Mama, de ruşinea celor din jur, nu va putea să se abţină şi i-o va cumpăra. În acel moment, copilul va şti că va obţine ceea ce va dori întotdeauna cu astfel de comportamente. Până la perioada adultă, va ajunge o persoană care va continua să susţină acelaşi comportament, dacă cineva nu îi va arăta că “ulciorul nu merge de multe ori la apă”.

Ei bine, ţin să vă anunţ un lucru: persoanele toxice vor sesiza imediat în voi aceea nesiguranţă care vă face să spuneţi “da”. Ştiţi că există şi o vorbă: “Rechinul trage acolo de unde curge sânge”.  Persoanele toxice niciodată nu se vor pune cu cineva mai puternic decât ei. Persoanele toxice întotdeauna vor reacţiona în consecinţă faţă de persoanele de la care simt slăbiciune. Dacă reuşeşti să păstrezi nişte limite sănătoase şi ei simt că nu este rost de schimbare, vor trece la următorul abuz emoţional.

Cum faci să îţi fie respectate limitele?

Primul pas şi cel mai important este să stabileşti care sunt limitele tale. Încearcă să fii atent în care momente cei din jur îţi încalcă limitele şi care sunt acelea. De exemplu, multe dintre persoanele toxice au obiceiul să te întrerupă când te văd vorbeşti la telefon. Aş fac şi copiii, nu? Ei bine, aici puteţi vedea exact asemănarea.

Iată câteva exemple de limite sănătoase:

Să înveţi să spui “nu” fără să te simţi vinovat.

Să ceri ceva de care ai nevoie.

Să ai grijă de tine şi să te respecţi.

Să spui “da” atunci când simţi cu adevărat şi nu pentru că vrei să mulţumeşti pe cineva.

Să te comporţi în concordanţă cu valorile tale morale şi să nu le încalci în funcţie de împrejurări.

Să nu te simţi responsabil pentru fericirea altora.

Să te simţi încurajat să îţi atingi scopurile personale.

Să te simţi în siguranţă să-ţi exprimi emoţiile negative şi lucrurile cu care nu eşti în acord.

Să ştii cine eşti, ce vrei, ce crezi, ce îţi place.

Să-ţi asumi responsabilitatea pentru propria fericire.

Să ştii că nu este responsabilitatea ta să îi vindeci pe alţii.

Să ştii că ai dreptul să simţi anumite lucruri, fără să ţi se reproşeze că eşti prea sensibil, etc.

Să ştii că eşti întreg şi demn de iubire, aşa cum eşti.

Comunică-i interlocutorului care sunt limitele tale

De exemplu, îi poţi spune: “Am rugămintea ca atunci când vorbesc la telefon să nu mă întrerupi, deoarece nu pot fi atent la două comunicări simultan.” Ai putea, eventual, să anunţi înainte că urmează să vorbeşti la telefon şi că doreşti câteva clipe de intimitate.

La fel poţi proceda pentru toate limitele.

Dacă este în preajma ta un adult care are un tantrum, trebuie pur şi simplu, ca şi în cazul copiilor, să nu îl bagi în seamă. Să îl laşi să ţipe şi să se agite până se calmează şi să vadă că acest comportament nu funcţionează. Este greu să rămâi calm în aceste situaţii, dar dacă te iubeşti şi ştii că ai dreptul la sentimentele tale, intimitatea ta, limitele tale, îţi va fi foarte uşor să o faci. Mulţi dintre noi am fost educaţi drept nişte prelungiri ale părinţilor, de multe ori minimizânduni-se suferinţele şi încălcânduni-se limitele. Cea mai profundă iubire de sine ne va învăţa să luăm ceea ce ni se cuvine, fără să rănim pe nimeni din jurul nostru, evident.

Fii consecvent în ceea ce priveşte limitele tale

Unii oameni, aşa cum spuneam, sunt precum copiii. Ei nu vor respecta din prima clipă ceea ce le spui şi va fi nevoie să le explici de mai multe ori şi să ai răbdare. Răbdarea este ca să te protejezi pe tine. Copiii, de exemplu, îţi testează limitele la maxim şi cer disperaţi să le impui. Fără ca ei să ştie. Dacă faci acest lucru cu copiii tăi, îi vei proteja pentru viitor.

Post a Comment