Instinctul de cuib sau “Nesting”
instinctul de cuib nesting psigologie sarcina gravide maternica

Avand in vedere ca de cand am ramas gravida am cunoscut foarte indeaproape starea de anxietate, stare care pana la momentul de fata imi era straina, am crezut ca sunt pe cale sa dezvolt o tulburare obsesiv – compulsiva de toata frumusetea. Ei bine, nu numai ca am zugravit camera unde va sta bebelusul la noi acasa, la mama acasa, acum m-am apucat sa intorc toata casa cu fundul in sus si sa zugravesc inca o camera, in ideea ca bebe va mai sta si pe acolo. Normal ca am inceput sa ma intreb daca sunt nebuna, mai ales ca toata lumea ma intreba cand am de gand sa ma mai si odihnesc…

Astazi nu numai ca am intrat in panica, dar mi s-a facut si rau de la stomac, de teama ca maine – poimaine vine bebe si eu nu apuc sa termin pentru a-l astepta cum se cuvine.

Mai – mai ca m-a apucat damblaua inclusiv pe mama si pe sot ca nu sunt amandoi acolo prezenti nonstop sa puna in practica toate nebuniile mele.

Si mi-am dat seama ca nu imi dau voie deloc sa ma odihnesc…

Deci buba e la mine.

Acum cateva minute am avut insa o discutie salvatoare cu o prietena care mi-a spus ca nu sunt nebuna, ci am nesting instinct. Si ca la fel ca orice animal, imi pregatesc cuibul unde imi voi creste bebelusul.

Si m-am decis sa verific. Ghici ce? Chiar nu sunt nebuna!

Se pare ca acest instinct este strans legat si de eliberarea tot mai intensa de oxitocina, hormon care incepe sa lanseze si contractiile. De cateva zile am inceput intr-adevar sa am si contractii Braxton Hicks.  Sunt in saptamana 33 si este absolut normal.

Am prietene care au nascut numai baieti, asa ca am primit extrem de multe hainute si obiecte pentru bebe.  De vreo trei saptamani spal in disperare tot felul de body-uri si pantalonasi si din fericire nu prea mai am nevoie de mare lucru. Se pare ca si actul acesta de a spala de zor este tot un simptom al instinctului de cuib.

Inteleg ca sunt unele persoane care nu il au deloc si persoane care nu il pun in aplicare pentru ca sarcinile cu probleme nu le permit acest lucru.

Incerc sa nu ma epuizez, dar astazi nu am putut dormit dupa amiaza nici macar 20 de minute pentru ca am avut nevoie sa termin camera. Mai mult decat atat, toate acestea ma fac sa ma simt bine, iar timpul trece mai repede pana vine micutul.

Mami i-a pregatit niste surprize frumoase si abia il asteapta.

Facebook
Articole populare