a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Trăieşti o situaţie de abuz emoţional?

În izolare cu persoana abuzivă din viaţa ta

Aşa cum ştim deja, pe întreg globul pământesc, sunt din ce în ce mai multe ţări unde oamenii se izolează pentru că au de a face cu această pandemie de Coronavirus. Din păcate, unii dintre cei izolaţi sunt obligaţi să stea alături de persoanele abuzive cu care trăiesc zi şi noapte, fără măcar să mai aibă posibilitatea de a lua o gură de aer, sau de a mai ieşi undeva cu o prietenă sau un prieten. Acest mesaj este valabil inclusiv pentru copiii care trăiesc alături de nişte părinţi abuzivi, iar în momentul de faţă trebuie să trăiască fiecare oră alături de ei, pentru că şcolile sunt închise.

Conform mai multor articole pe care le-am citit şi pe care le voi lăsa în subsolul acestei pagini pentru a le citi, dacă sunteţi interesaţi, se pare că rata abuzului domestic a crescut în ultimele săptămâni, de când din ce în ce mai multe ţări au adoptat izolarea.

Aşa cum ştim deja, de cele mai multe ori, persoanele abuzive pot fi impulsive, pot si violente, însă sunt şi persoane abuzive care sunt pasiv – agresive.

Crize precum pandemiile și calamitățile naturale pot fi însoțite de o creştere a violenței în familie din anumite motive. Aceste motive sunt strâns legate de rădăcinile violenței în familie şi obsesia pentru putere şi control.

Pandemiile sunt de obicei situații în care îşi pierd controlul asupra propriei vieţi. Acest lucru ar putea declanșa abuzatorii, aceştia încercând să câştige un aspect de control asupra unei situații. Prin urmare, o relație deja abuzivă se poate agrava.

Insă, cel mai important motiv pentru care în momentul de faţă pot exploda conflicte este situaţia financiară precară. Ştim cu toţii că foarte multe persoane şi-au pierdut locul de muncă, sau au job-urile suspendate pe termen nedeterminat, sau poate alţii şi-au pierdut afacerile… Mulţi dintre noi se confruntă cu astfel de situaţii.

În primul rând, este foarte uşor ca zilele acestea să ne scadă vibraţia pozitivă pentru că auzim tot felul de ştiri la televizor sau vedem tot felul de articole pe social media. Unii oameni devin abuzivi cu ceilalţi din jur (poate aţi auzit de asistenta de la spitalul de boli infecţioase din Galaţi, care a fost abuzată de vecini – bullying, pentru că lucrează la spital), astfel că este din ce în ce mai greu să rămânem cu capul limpede.

Forrest Talley, doctor în psihologie, spune că persoanele care locuiesc cu un abuzator ar face bine zilele acestea să îşi facă un plan în cazul în care situaţia devine insuportabilă şi să ştie exact unde ar putea fugi. Acesta sugerează că cea mai bună ideea ar fi o listă cu persoanele la care ar putea apela cu încredere, sau poate unde chiar ar putea merge să locuiască o vreme. Acesta mai recomandă şi un plan de a ajunge la persoanele respective (nişte bani puşi deoparte, un taxi, etc.).

Cea mai grea parte din această situaţie, spune Talley, este că majoritatea persoanelor abuzate ţin asta în secret. Acesta sugerează că nu ar fi rău să purtaţi o discuţie foarte subtilă pentru început cu cei apropiaţi, cerându-le ca discuţia să rămână confidenţială, şi urmărind comportamentul interlocutorului, pentru a nu primi o reacţie care minimizează gravitatea situaţiei. Talley recomandă, că dacă se poate, într-o manieră foarte discretă, persoana abuzată ar trebui să îşi pregătească un bagaj minim, pentru că, în cazul în care urmează să se întâmple ceva grav, nu va avea timp. Aici trebuie avută foarte multă grijă, evident, pentru a nu da vreun motiv de generare a unei crize dacă abuzatorul bănuieşte ceva.

Pentru copiii aflaţi în izolare alături de un părinte abuziv, Talley recomandă ca persoana cu care discută iniţial să fie un adul şi nu un amic de aceeaşi vârstă.

În cazul în care posibilitatea de a fugi nu este una valabilă, recomandarea ar fi ca atunci când simţiţi că se va apropia un moment agresiv, să vă retrageţi fără prea multă vâlvă, de preferabil, în altă cameră.

Shelley DeVito, supravieţuitoare a abuzului şi angajată în prezent într-un centru de primire a persoanelor abuzate, sugerează că doar în această persioafă o idee bună ar fi ca persoana abuzată să facă tot posibilul să nu răspundă comentariilor negative sau injuriilor, pentru că acest lucru nu ar face decât să agraveze situaţia.

Mai există, de altfel, posibilitatea de a face terapie online, însă probabil puţine dintre victimele abuzului domestic pot să beneficieze de asta, de vreme ce majoritatea sunt îngrădite social şi financiar.

În cazul în care metodele de mai jos dau greş, nu ezitaţi să sunaţi la poliţie, pentru a evita o situaţie tragică.

Bibliografie:

https://www.teenvogue.com/story/what-to-do-if-youre-isolated-with-an-abuser-during-the-coronavirus-crisis

https://www.channelnewsasia.com/news/commentary/coronavirus-covid-19-family-violence-abuse-women-self-isolation-12575026

https://www.cbc.ca/news/canada/covid-isolation-risks-abusive-relationships-1.5510551

Post a Comment