a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Heart Chakra şi Psoriazisul – partea I

Pielea este cel mai mare organ de respiraţie din corpul uman. Ea protejează corpul de leziuni şi face legătura între noi şi mediul înconjurător. Iată câteva dintre funţiile pe care le are pielea:

 • Apărare: de agenţi patogeni, de raze ultraviolete, de temperaturi extreme, etc.
 • De simţ: durere, presiune, temperatură, întindere.
 • Respiraţie.

Dacă nu aţi apucat deja să citiţi articolul despre Heart Chakra, vă voi repeta faptul că pielea se află în stăpânirea acesteia, drept pentru care atunci când dezvoltăm o problemă la nivelul pielii avem de a face cu o relaţionare problematică. Citind în cartea lui Lise Borbeau (Cele 5 răni care nu ne lasă să fim noi înşine) aflăm că Psoriazisul, în primă fază este o afectiune strict legată de rana nedreptăţii, pe care aceasta o localizează în timp în intervalul 4-6 ani, având loc faţă de părintele de acelaşi sex. Iată pe scurt, câteva dintre caracteristicile persoanei care suferă de rana de nedretate, aşa cum sunt descrise în cartea amintită mai sus:

 • Frica de indiferenţă;
 • Caracter rigid, care admite cu greu că are o problemă;
 • Nevoia de a arăta că este în stare să se descurce pe cont propriu;
 • Controlul furiei;
 • Trăieşte în funcţie de un ideal impus de sine sau de cei din jur;
 • A renunţat la propria sensibilitate şi vrea să pară o persoană dură;
 • Nu doreşte să simtă;
 • Vrea ca totul să fie perfect;
 • Este aspru cu corpul său, admiţând rar problemele de sănătate;
 • Munceşte din greu şi are grijă ca lucrurile să fie terminate la timp;
 • Are o ţinută dreaptă şi o apariţie îngrijită.

Vezi si: Heart Chakra/ Chakra Inimii/ Anahata

Doresc să menţionez faptul că aceste trăsături nu trebuie să apară neapărat în această formă, ele putând fi mai mult sau mai puţin vizibile, în funcţie de gravitatea rănii.

Cauzele acestei răni sunt legate de răceala părintelui şi de incapacitatea acestuia de a simţi şi de a-şi lăsa copilul să-şi dezvolte propria individualitate. Îl critică permanent, iar acestuia i se pare nedrept că nu poate fi el însuşi.

Acum, că am aflat care este terenul propice dezvoltării afecţiunii denumite “Psoriazis”, vom merge mai departe la Jaques Martel, de la care vom reflecta asupra câtorva aspect generale asupra afecţiunilor de la nivelul pielii.

Aşa cum spuneam, pielea este cea care ne face legătura cu exteriorul. Pielea este cea care separă restul lumii de interiorul nostru, altfel spus, individualitatea noastră. Pielea este şi harta trăirilor noastre interioare, ea fiind asemenea interiorului nostru. Dacă noi suntem sensibili, ne spune Martel, şi pielea noastră este sensibilă.

Dacă pielea mea suferă de vreo afecţiune, acest lucru poate însemna că relaţionarea cu cei din jurul meu îmi poate atacă integritatea. Lucru care face ca tot ceea ce spuneam mai sus, informaţia extrasă din cartea doamnei Lise Borbeau, să înceapă să capete sens. Poate fi vorba, deci, despre o încălcare a limitelor.

Tot la nivelul pielii ca organ de simţ, se poate manifesta o nevoie emoţională de apropiere, de a fi atins. Sau, din contră, nevoia de a nu mai fi atins, în funcţie de problema în cauză. O afecţiune la nivelul pielii, care se poate manifesta într-un fel sau altul respingător din punct de vedere vizual, ar putea avea semnificaţia “Nu vreau să fiu atins.” Când pielea mea este roşie, este posibil să fiu “Roşu de furie.” Dacă pe piele apar scuame, zice Martel, “este posibil să mă las îndrumat de vechile mele scheme mentale”.

Ei bine, această afirmaţie ne va duce mai departe la o explicaţie oferită de către dr. Edith Kadar, explicaţie care deschide uşile pentru înţelegerea bolilor autoimune. Doamna dr. Edith Kadar ne explică faptul că bolile autoimune au la bază Condiţionarea, pe post de conflict principal. Cu alte cuvinte, persoanele care dezvoltă boli autoimune au avut nişte părinţi care au condiţionat iubirea faţă de ele: “Te iubesc dacă faci ceea ce îţi spun eu.” Acesta este un grav atac la integritatea unei persoane şi o formă de manipulare care dăunează inclusiv stării psihice a persoanei respective. Dacă mergem mai departe, s-ar putea să descoperim nişte modele de parenting cu trăsături narcisice şi chiar posibilitatea dezvoltării de trăsături codependente la copilul respectiv.

Întorcându-ne la bolile autoimune, doresc să vă dau câteva detalii pentru a înţelege ce sunt acestea din punct de vedere medical. Boala autoimună este agresarea organismului de către propriul sistem imunitar. În acest caz, sistemul imunitar, în loc să se lupte cu problema (infecţia, cauza, etc.), începe să atace propriul ţesut.

În ceea ce priveşte descrierea lui Martel cu privire la bolile autoimune, aceasta nu vine decât să întărească spusele dr. Edith Kadar, şi anume că respectiva persoană trăieşte luând decizii în funcţie de dorinţele celor din jur. Gândurile, emoţiile, trăirile, credinţele negative pot ataca organismul, astfel apărând bolile autoimune.

Abia acum ajungem la Psoriazis, ca afecţiune propriu – zisă şi în primul rând voi face o scurtă descriere a sa.

Psoriazisul este o afecţiune a pielii caracterizată prin înmulţirea celulelor pielii până la de zece ori mai mult decât normalul. Trebuie să ştiţi că psoriazisul nu este o afecţiune contagioasă.

Există mai multe tipuri de psoriazis, însă cea mai răspândită formă este Psoriazisul cu plăci. Acesta se manifestă prin apariţia unor leziuni roşii acoperite de cojiţe albe, manifestându-se prin aparitia unor porţiuni de piele îngroşată, solzoasă de regulă pe coate, genunchi, scalp şi zona lombară.

Întorcându-ne la partea de disfuncţii pe Chakre, aşa cum spuneam, Psoriazisul, fiind o afecţiune a pielii, ţine de Heart Chakra. O să vă reamintesc faptul că disfuncţiile la nivelul chakrelor sunt de două tipuri: hiperactivitate sau blocaj. Având în vedere toate cele de mai sus, este clar că în situaţia Psoriazisului avem de a face cu o Heart Chakra hiperactivă, care, aşa cum spuneam şi în alte articole poate duce la: codependenţă, gelozie, tip de personalitate satelit, peroane care oferă prea mult, sacrificiu de sine pentru a intra în graţiile celor din jur, lipsa limitelor sănătoase în relaţiile cu cei din jur, credinţa că oamenii sunt responsabili pentru fericirea altora, tendinţa de a sta în relaţii abuzive, empatie crescută, grijă excesivă faţă de cei din jur, ş.a.m.d.

O chakră a inimii hiperactivă poate duce la o lipsă de discernământ în relații. Situată în centrul sistemului chakrelor, Anahata sau Heart Chakra este punctul de integrare a aspirațiilor personale și altruiste prin iubire și relații. Când acest centru energetic este hiperactiv, poate duce la estomparea granițelelor dintre sine și cei din jur, până în punctul în care îţi poţi pierde sentimentul de identitate și ajungi să foloseşti în mod greșit puterea iubirii.

Cauzele care pot duce la simptomele enumerate mai sus pot fi de mai multe feluri, însă principala care ne înteresează în momentul de faţă este o rană de nedreptate.

Explicaţiile se opresc aici pentru moment, urmând ca în curând să existe o a doua parte care va explica în amănunt tipul de conflict care poate sta la baza acestei afecţiuni.

Post a Comment