a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Heart Chakra şi plămânii I

Aşa cum spune şi numele său, Chakra Inimii se află în… inimile noastre.

Această chakră guvernează prima dintre vibrațiile superioare. Are douăsprezece raze. Numărul doisprezece în numerologie se reduce la trei, trei este numărul care reprezintă relația dintre Înțelepciune, Putere și Iubire. Acest echilibru este un accent principal al chakrei inimii. Înțelepciunea fără Iubire și Putere ar fi crudă și slabă. Puterea fără Înțelepciune și Iubire ar fi pericoloasă și egoistă, iar Iubirea fără Putere și Înțelepciune ar fi victimizată și nechibzuită. În inimile noastre trebuie să învățăm cum să găsim acest echilibru și să ne unim cu toate aceste trei virtuți.

Chakra inimii este centrul corpurilor noastre, punctul central în care se întâlnesc energiile noastre, cea masculină cu cea feminiă. Această chakră guvernează toate relațiile noastre intra și interpersonale. Ea guvernează percepția despre iubire, capacitatea de a oferi dragoste și de a primi dragoste de la ceilalți, dar și de la noi înșine. Inima noastră superioară stăpânește Iubirea necondiționată și Inima inferioară guvernează iubirea umană. De asemenea, Chakra Inimii guvernează compasiunea, vindecarea, plămânii, respirația și simțul timpului nostru, care este legat de ciclurile ritmice ale respirației noastre și ale bătăilor inimii.

Astăzi vom discuta despre plămâni, ca parte guvernată de către Heart Chakra.

În psihologie, plămânii sunt simbolul vieţii. Prin ei circulă aerul, energia vitală. “Aceştia sunt filtrele de aer din întreg corpul. Inhalez viaţa şi o returnez Universului. 0 bună funcţionare a plămânilor mei mă ajuta să oxigenez fiecare celulă a organismului. Prin plămâni conştientizez faptul că EU exist. Aceştia reprezintă capacitatea mea de a dărâma toate zidurile pe care le-am ridicat eu însumi sau le-a impus societatea, precum şi abilitatea mea de adaptare. O problemă legată de existenţa mea poate genera o afecţiune a plămânilor şi astfel este nevoie să oxigenez sentimentele negative pe care trebuie să le purific prin iubirea pe care o inhalez.“ (Jaques Martel). Inhalăm, deci, iubire. Iubirea pe care ne naştem să o cunoaştem şi să o învăţăm.

Cea mai important funcţie a plămânului este respiraţia. Plămânii respiră aer şi îl transformă în energie vitală. Apoi distribuie această energie în întregul corp. Poate ca ştiţi deja, medicina chineză împarte organele interne în organele Yin şi organele Yang. Pe scurt, Plămânul este un organ Yin, funcția organelor Yin fiind de a produce, a transforma, a regla și a stoca substanțe fundamentale, cum ar fi Qi (energia), sângele (aici vedem legătura direct cu inima) și fluidele corporale. În general, organele yin nu au cavități goale. Printre funcţiile plămânilor se numără guvernarea qi-ului şi controlul respiraţiei. (Qi este energia vitală).

Dominarea Qi-ului are două aspecte: al respirației și al întregului corp. Dominarea Qi-ului de respirație înseamnă că plămânul este un organ respirator prin care Qi-ul exterior și Qi-ul din interior se pot amesteca. Prin intermediul plămânului, corpul inhalează Qi din mediul natural și expiră reziduurile Qi din interiorul corpului. Dominarea Qi a întregului corp înseamnă că funcția plămânului în respirație influențează în mare măsură activitățile funcționale ale corpului și este strâns legată de formarea Qi din esențial (apă, alimente) și Qi inhalat de plămân. Când funcția pulmonară de a gestiona Qi este normală, mişcarea energiei vitale prin corp va fi neobstrucționată, iar respirația va fi normală și lină.

Iată, deci, câteva simptome ale dezechilibrului pulmonar: respirație superficială, transpirație, oboseală, tuse, răceală și gripă frecvente, alergii, astm și alte afecțiuni pulmonare. Piele uscată. Depresie și plâns.

Probleme al plămânilor: deficiență Qi (a energiei vitale) şi deficiență de Yin (dereglarea energiei feminine şi scăderea acesteia).

“Sentimentele, adică trăiri afective de lungă durată, stabile şi profunde […] antrenează Anahata (chakra inimii) şi integrează energia Pământului, cea care conferă durabilitate şi structură. Între stările difuze, pasagere, respectiv cele cristalizate, intelectuale, estetice sau morale, se află emoţii şi trăiri diferit organizate şi conştientizate.” (Adrian Nuţă).

Stările emoţionale care afectează plămânii sunt: durerea, tristeţea, detaşarea. Ce mă interesează în mod special este detaşarea. Detaşarea şi incapacitatea de a oferi dragostea necondiţionată celor din jur, lucru care ne afectează, în mod obişnuit, relaţiile. Deci această parte de relaţii interumane este guvernată de Heart Chakra, prin simbolul plămânilor. Plămânii se îmbolnăvesc atunci când nu putem să primim energia vitală şi iubirea necondiţionată şi să o transmitem mai departe.

Ca să fie destul de clar de ce pun problema aşa, vă voi explica puţin cum văd eu bolile. Se îmbolnăvesc organe-simbol care au anumite legături cu părţile noastre emoţionale bolnave, sau dacă vreţi, aferente dezechilibrelor pe anumite Chakre. De exemplu, o persoană care are probleme serioase de ordin relaţional, care nu mai are poftă de viaţă, va dezvolta probleme pulmonare. Dacă această persoană fumează, poate dezvolta şi cancer. Sunt persoane care nu sunt afectate de ţigări. Asta pentru că, cel mai probabil, nu au un dezechilibru pe Heart Chakra sau la nivelul relaţionării sau poftei de viaţă. Practic, bolile precum cancerul sunt nişte semne că sufletul nostru este bolnav. Aţi auzit probabil de cazuri miraculoase cu oameni care s-au vindecat de boli grave. Nu, nu este un miracol, ei pur şi simplu au înţeles semnalul de alarmă primit de la corpul lor şi au început să lucreze pe afecţiunea emoţională.  Atunci când dai prea multă iubire (şi cel mai probabil, nu ştii să primeşti) ai o Chakră a inimii hiperactivă, iar când nu dai şi doar primeşti, ai o Chakră a inimii blocată.

Astăzi ne înteresează în mod special Pneumonia, ca afecţiune a plămânilor, având în vedere aceasta criză a Coronavirusului pe care o trăim acum şi în România.

Pentru acest lucru, vom vedea ce părere are Martel, în primul rând:

“Pneumonia este infecţia plămânilor, cauzată de o bacterie sau un virus. […] Plămânul fiind organul respiraţiei, unde are loc transformarea aerului “meu” pentru a fi transmis corpului “meu”, o afecţiune în acest loc indică faptul că trăiesc un conflict interior, care mă epuizează. Trebuie să găsesc emoţia sau sentimentul care mă irită şi îmi limitează funcţionarea relaţiei mele cu aerul din viaţa mea interioară, deoarece acest blocaj mă împiedică să trăiesc din plin. Aceste sentimente, profund ancorate în interiorul fiinţei mele, reprezentate de inflamaţie, pot indica faptul că mă simt profund “şocat”, “iritat”. Această iritare, care face parte integrantă din mine, este ca un reflex şi antrenează multe sentimente negative. Trebuie să mă întreb care este situaţia sau persoana pe care o urăsc atât de mult şi care, de multe ori, face parte din mediul meu profesional. Abilitatea mea de a respira este foarte afectată de emoţiile mele, de frica de a fi singur, de a fi copleşit sau de revolta mea faţă de viaţă. Am impresia că m-am “încâlcit” în relaţiile mele personale. Este posibil să mă simt sufocat de toate responsabilităţile mele şi nu ştiu cum să le fac faţă. Descurajarea şi disperarea pun stăpânire pe mine, ajung să mă întreb chiar care este sensul vieţii mele şi dacă viaţa merită trăită. Am impresia că spaţiul meu vital poate fi invadat, că mi se poate sustrage ceva. Cred că nu mai trăiesc din plin. îmi pun întrebări legate de parcursul meu personal şi caut un nou sens vieţii mele, pe care mi-o doresc mai bogată, la nivelul relaţiilor interpersonale şi mă întreb ce loc ocupă spiritualitatea (şi nu religia) în viaţa mea de zi cu zi. Mă simt vulnerabil şi nu ştiu cum să îmi realizez aspiraţiile. Îmi creez o imagine de “persoană puternică”, dar, în sinea mea, mă simt neputincios. Am obosit să mai trăiesc şi sunt cuprins de disperare. Vreau să îmi trăiesc viaţa mea, nu pe cea programată de părinţii mei. Trăiesc o angoasă, deoarece am multe dificultăţi legate de relaţiile cu cei din jurul meu. Munca mea nu mă mai mulţumeşte şi nu mai corespunde aspiraţiilor mele.”

Un lucru pe care aş vrea să îl surprind aici este că noul virus, Coronavirus, atinge cote dezastruoase atunci când întâlneşte alte afecţiuni comorbide, precum: boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice, hipertensiune arterială, cancer. Singura dintre acestea care nu se înscrie în paradigma de mai sus este diabetul. În rest, absolut toate, se încadrează în guvernările Heart Chakra (la cancer, însă, este discutabil deoarece contează foarte mult amplasamentul). Încadrăm deci aici, cancerul pulmonar şi al pielii. Să nu uităm faptul că pielea este organ de respiraţie.

Ştim că pielea este afectată de rana respingerii (Lise Borbeau, rană aflată în strânsă legătură cu părintele de acelaşi sex şi alte persoane de acelaşi sex ca entităţi declanşatoare. Tot fugarii (cum le spune Lise Borbeau), cei afectaţi de rana respingerii, pot dezvolta o serie de afecţiuni precum: boli respiratorii, diabet, afecţiuni cardiologice, cancer depresie, psihoză. Obsevaţi, deci, că toate acestea au o legătură foarte clară între ele. Nu degeaba dacă ai o rană de respingere ai o problemă la nivelul Heart Chakra. Se spune că părintele de acelaşi sex, fiind prima interacţiune din viaţa noastră cu o persoană de acelaşi sex, ne învaţă să ne iubim pe noi înşine. Şi iată, aici se poate dezvolta o afecţiune pe Heart Chakra, atunci când nu ştim să ne iubim. Evident, se spune că dacă nu ştim să ne iubim pe noi, nu ştim să iubim pe nimeni.

Post a Comment