a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Heart Chakra şi Codependenţa I

CE ÎNSEAMNĂ CODEPENDENŢA?

 

O difuncţie de tipul hiperactivităţii pe Heart Chakra poate da naştere comportamentului codependent. Este un termen pe care îl auzim din ce în ce mai mult, în relaţiile în care cineva are o formă de boală şi o altă persoană are rol de îngrijitor. Nu este obligatoriu ca acest tip de relaţie să se manifeste doar în cuplu. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi între copil şi părinte, de exemplu, sau între fraţi.

Atunci când persoana bolnavă începe să se însănătoşească, persoana cu rol de îngrijitor începe să se simtă repsinsă şi abandonată, aceasta suferind oricum de o rană de abandon care se află în legătură directă cu codependenţa, fiind, la rândul său, o modalitate de coping. Practic, îngrijitorul îşi face un scop în viaţă din a-l însănătoşi şi din a-i aduce fericire persoanei aflate în îngrijirea sa. Capcana cea mai rea în care va cădea codependentul este credinţa că este responsabil de fericirea celuilalt. Mai mult decât atât, codependenţii pot îngloba în personalitatea sa şi ceea se numeşte Complexul Salvatorului sau Complexul Mesianic. Toate acestea sunt comorbide. Ele au la bază frica de abandon, o rană pe care o avem aproape toţi dintre noi.

Atunci când o persoană suferă o rană de abandon în copilărie, la maturitate există două direcţii în care ar putea să meargă ca personalitate: ori devine un abuziv care va abandona la rândul său, ori devine un codependent. Lucrurile nu sunt foarte clare aici, însă cu siguranţă depind foarte mult şi de celălalt părinte şi de interacţiunea şi tipul de relaţie dintre cei doi.

Vă recomand acest filmuleţ în care psihologul Abdul H. Saad explică cele trei tipuri de empaţi:

 • Empatul funcţional sau “Altruistul autentic, perfect sănătos (care mie personal mi se pare ţinta cea mai importantă de evoluţie);
 • Empatul semi – funcţional sau “Mândrul ajutător”;
 • Codependentul, care este o formă patologică, nesănătoasă.

Codependentul poate fi identificat ca o persoană care este părtaş la o relaţie disfuncțională, unilaterală, unde o persoană se bazează pe cealaltă pentru a satisface aproape toate nevoile emoționale și de stimă de sine. Codependența poate fi, de asemenea, descrisă ca o relație care permite unei alte persoane să-și păstreze comportamentul iresponsabil, dependent sau necorespunzător. Pe astfel de tipare se construiesc şi familiile toxice. Codependenţa este o formă secundară de dependenţă. Ambii poartă ceea ce Lise Borbeau numeşte “masca dependentului”. “Masca dependentului” este o modalitate foarte nesănătoasă de a face faţă rănii abandonului, aşa cum am precizat şi mai sus.

Aşa cum am scris mai sus,

Printre formele de dezechilibru pe Heart Chakra, implicând hiperactivitatea acesteia, se număra următoarele:

 • Concentrarea pe bunăstarea altora, decât pe cea a sinelui;
 • Probleme mari în a menţine nişte limite sănătoase;
 • Manifestarea exigenţei faţă de cei din jur;
 • Agăţarea de cei din jur;
 • A fi gelos pe cei din jur;
 • Comportamentul de martir.

Dacă aţi auzit vreodată că cineva “iubeşte prea mult”, să fiţi sigur că este vorba despre un codependent. Aici se încadrează şi părinţii care spun că “se sacrifică” pentru copii. Ca o paranteză, acest comportament este foarte nesănătos pentru copil, ajutându-l pe acesta să creadă ori că este “buricul pământului”, fapt care va duce la ce am văzut că se numeşte acum “copilul împărat”. Acesta este foarte posibil să dezvolte valenţe narcisice, să ajungă să încalce limite şi să creadă că totul i se cuvine. Dacă vreţi, termenul cel mai întâlnit este răsfăţ. La fel de bine, copilul poate ajunge şi el, la rândul său, codependent.

Practic, sintagma “iubeşte prea mult” este greşită, pentru că se referă doar la a oferi. Şi, cumva, această ofertă nu este lipsită de aşteptări. Inconştient, de cele mai multe ori, codependentul îl face pe îngrijit să devină dependent de el. Gândiţi-vă, de exemplu, la “Feeders” (Hrănitori), adică acele persoane care trăiesc cu oameni care suferă de obezitate morbidă şi scopul lor în viaţă este să-i hrănească.

Este foarte interesant cum opusele se atrag. De exemplu, dacă relaţia de tip codependent se manifestă între o victimă şi un călău, veţi vedea că, de cele mai multe ori, victima (care are cu siguranţă şi un grad de masochism mai mult sau mai puţin pregnantă) va avea o Heart Chakra hiperactivă, iar călăul va avea o Heart Chakra blocată. Ei sunt oglinzi unul pentru celălalt. Ei trebuie să înveţe unul de la celălalt că extremele sunt nesănătoase şi să îşi caute echilibrul. Acest process de căutare a echilibrului poate fi foarte dureros.

Procesul de oferire în relaţie este unidirectional, iar codependentul nu oferă din altruism autentic, ci oferă din lipsă de stimă de sine şi din dorinţa de a fi iubit. El crede că dacă va deveni de neînlocuit, nu îi va mai activa nimeni rana de abandon şi nu va mai simţi această suferinţă. Poata că nu va fi abandonat, însă, într-o bună zi, va ajunge să obosească îngrozitor şi să dezvolte tot felul de forme de anxietate şi depresie, pentru că, în definitiv, codependentul trăieşte pentru ceilalţi.

 

TĂSĂTURI ALE CODEPENDENTULUI

Alte câteva trăsături ale codependentului includ:

 • Pierderea sentimentului de identitate și individualitate (Solar Plexus Chakra)
 • Simte consumat și supraîncărcat în relație
 • Fără simț al limitelor (Sacral Chakra)
 • Se simte supărat sau are resentimente față de partener (Solar Plexus Chakra)
 • Se simte neapreciat în relație (dezechilibru al chakrei inimii)
 • Se simte criticat și disprețuit de partener (Solar Plexus Chakra)
 • Se găsesc spunând „da” când simt că „nu”. (Făcând lucruri pe care nu doresc să le facă cu adevărat – fac mai mult decât partea lor de muncă și / sau fac lucruri pe care ceilalți oameni sunt capabili să le facă singuri.) (Sacral Chakra)
 • Se simte responsabil pentru bunăstarea celuilalt (sentimente, gânduri, acțiuni, nevoi, dorințe etc.)
 • Se simte vinovat adesea, atunci când nu ar trebui (Sacral Chakra). De asemenea, unealta vinovăţiei este una dintre cele mai puternice instrumente de manipulare folosite de către persoanele toxice;
 • Atracţia faţă de oamenii dependenţi, bolnavi, care nu sunt pe picioarele lor;
 • Se simte plictisit, gol și inutil dacă nu are o criză în viața sa, o problemă de rezolvat sau pe cineva care să ajute;
 • Îi este frică ca ceilalți să nu afle cine este;
 • Adesea se sime trist sau deprimat, pentru că își petrece majoritatea timpului (sau a vieții) dăruind celorlalți, fără a primi nimic în schimb. (Lipsa iubirii de sine, Heart Chakra).

Post a Comment