a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Dicţionar de temeni nascisici – partea I

Black sheep (Oaia neagră)

„Oaie neagră” este tratată drept un străin al grupului (familiei). Această oaie neagră aleasă este terorizată, zăpăcită, exclusă, persecutată și devine locul multor proiecții sau învinovăţiri nedrepte pentru greșelile grupului/ persoanei narcisic(-e). Grupul/ persoana nu are probleme să folosească victima pentru a-și procura resursele, dar nu reuşeşte să recunoască sau să recompenseze eforturile persoanei respective într-un mod corect. De fapt, cu cât oaia neagră lucrează mai din greu pentru a câștiga aprobarea sa, cu atât este mai persecutată.

Blameshifting (A da vina pe altcineva)

Este o tactică de manipulare prin care persoanele abuzive învinovăţesc mereu pe cei din jurul lor pentru lucrurile negative care se întâmplă, aceştia având o foarte mare problem cu asumarea responsabilităţii.

Co-dependent (Codependent)

Codependentul este o stare patologică de empatie. Codependentul este întotdeauna absorbit într-o relaţie cu un dependent sau cu o persoană foarte toxică, ajungând să îi procure acestuia tot ceea ce are nevoie, fiind convins că într-o bună zi va reuşi să îl vindece. Codependenţii stau în relaţii cu persoane alcoolice, cu adicţii de droguri, cu adicţii afective. De cele mai multe ori ajung să se piardă pe sine pentru a le face pe plac partenerilor.

Cognitive dissonance (Disonanţă cognitivă)

Termenul de disonanță cognitivă este utilizat pentru a descrie sentimentele de disconfort care rezultă atunci când convingerile tale contravin comportamentelor și/ sau informațiilor noi care îți sunt prezentate. Oamenii tind să caute consecvență în atitudinile și percepțiile lor. Pentru a atenua neconcordanțele, oamenii sunt de obicei prezentați cu o alegere: fie își schimbă comportamentul, fie își justifică comportamentul schimbându-și convingerile și cognițiile. Cu alte cuvinte, oamenii aleg în mod constant între a acționa în conformitate cu credințele lor sau a raționaliza acțiunile inconsistente.

Complex PTSD (C-PTSD)

PTSD este un raspuns negativ al corpului şi psihicului la expunerea în faţa unei experienţe foarte traumatizante, de tipul războiului, de exemplu.

cPTSD, Tulbulrarea de stres posttraumatică complexă este puţin diferită prin faptul că victima a fost supusă la repetate evenimente traumatice, nu la unul singur, ca în cazul razboiului. Din pacate însă, urmările pot fi asemănătoare.

Control freak (Obsedat de control)

Regulile persoanelor obsedate de control:

  • Sunt convinse că ştiu totul, doar trebuie să le întrebi, îţi dau permanent sfaturi şi îţi arată toate greşelile pe care le faci, făcându-te să te simţi îngrozitor, ruşinat şi vinovat;
  • Consideră că nu mai au nimic nou de învăţat;
  • Emoția lor este contagioasă și te cuprinde. Fie că este vorba despre un produs nou, o carieră, un interes de dragoste sau o activitate, este cel mai bun și cel mai mare – chiar dacă este opus ceea ce credeau acum 10 minute. Această emoţie nu poate fi susţinută.
  • Sunt cu mult mai importante decât eşti tu. De fapt, sunt mai importante decât restul lumii. Sentimentele lor sunt atât de intense încât ești prea politicos sau ţi-e teamă să-i superi, încercând le spui opinia ta;
  • Toată lumea este un pion în jocul lor. Ai valoare doar atât timp cât îi poți ajuta sau închina. Sunt egoişti, aroganţi, exigenţi care cred că ar trebui să fie îngrijiți sau așteptați. Oricine nu-i ajută le devine duşman;
  • Numai scuzele şi regulile lor funcţionează.

VEZI SI: NARCISICUL SAU DESPRE ARTA SINELUI FALS I

Post a Comment