a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Dicţionar de temeni nascisici – partea II

Crazy-making

Narcisicii folosesc această metodă pentru a-și ține victimele sub control. Acest comportament este o formă de spălare a creierului. Narcisicul neagă faptul că au avut loc vreodată evenimente sau că s-au spus anumite lucruri. Sau merge în extremitatea opusă și inventează evenimente care nu au avut loc niciodată sau conversații care nu au existat niciodată. Acest lucru face ca victima să se îndoiască de ceea ce aude şi vede până la punctul de a începe să pună la îndoială sănătatea lor.

 

Devaluation (Devalorizare)

Devalorizarea este ce de-al doilea stadiu al relaţiei cu o persoană narcisică. Narcisicul începe – subtil, insidios și ascuns devalorizarea partenerei sau partenerului de cuplu. Acest lucru se poate întâmpla prin manipulare, lipsire de intimitate emoțională sau fizică, retragerea afecțiunii, dispariția inexplicabilă, sau blamarea țintei pentru problemele persoanei narcisiste (proiecție).

 

Discard (Renunţare)

Renunţarea este cel de-al treilea stadiu al relaţiei cu un narcisic. Acesta renunță la partenerul său, care a servit ca sursă de provizie narcisica pentru a-i alimenta ego-ul cu probleme narcisiste. Atunci când ținta solicită compromis, reciprocitate, empatie, integritate, onestitate și granițe (toate cererile sănătoase și valabile pentru care persoanele cu calități narcisice, în general, nu se angajează), persoana cu narcisism poate decide că ținta și-a pierdut strălucirea și îi este ternă – nu mai este „partenerul perfect. Acest lucru se întâmplă pentru că, dacă până atunci acesta se vedea perfect în oglinda celuilalt, ajunge să nu mai vadă lucrurile aşa.

Inevitabil, eliminarea are loc atunci când persoana cu narcisism dispare sau își orchestrează propriul abandon prin implicarea într-o formă de abuz emoțional exagerat. Rezultatul este adesea șocant pentru supraviețuitor, neclar despre modul în care cineva de care s-a îndrăgostit atât de adânc ar putea arunca totul.

 

Emotional abuse (Abuz emoţional)

Abuzul emoţional este o formă de abuz care se manifestă prin tortura psihică la care este supusă o persoană. Acesta se manifestă prin manipulare, gaslighting, privare de resurse financiare şi de dreptul de a avea prieteni, jigniri şi ofense, sau orice tip de comportament care duce la scăderea stimei de sine şi a controlului psihic. Abuzul emoţional are în cele mai multe cazuri dreptu urmare cPTSD (Tulburarea de stress posttraumatică complexă).

 

Empath (Empat)

Empatul este o persoană cu o inteligenţă emoţională foarte mare. Aceasta persoană are foarte multă compasiune pentru cei din jurul său, simte foarte repede în jur enegia negativă, suportă cu greu locurile agglomerate şi ajunge de cele mai multe ori să pice în capcana unei persoane cu valori morale îndoielnice.

False self (Sine fals)

Sinele adevărat (cunoscut și ca sinele real, sinele autentic, sinele original și sinele vulnerabil) și sinele fals (cunoscut și sub numele de sine fals, sinele idealizat, sinele superficial și pseudo-sine) sunt concepte psihologice, introduse inițial în psihanaliză în 1960 de Donald Winnicott. Winnicott a folosit “sinele adevărat” pentru a descrie un sentiment de sine bazat pe experiență autentică spontană și pe un sentiment de a fi în viață, având un eu real. “Sinele fals”, în schimb, Winnicott a văzut ca o fațadă defensivă, care, în cazuri extreme, își putea lăsa deținătorii săi lipsiți de spontaneitate și să se simtă morți și goi, în spatele unei simple aparențe de a fi reali.

 

Flying monkey (Maimuţă zburătoare)

“Maimuța zburătoare” este un termen folosit în psihologia popular, în principal în contextul abuzurilor narcisice. Sunt persoane care acționează în numele unui narcisist față de un terț, de obicei cu un scop abuziv (de exemplu, campanie de denigrare). Sintagma a fost folosită, de asemenea, pentru a se referi la persoane care acționează în numele unui psihopat, pentru un scop similar. Termenul nu este utilizat în mod oficial în practica medicală sau în predare. Maimuțele zburătoare pot fi reprezentate de către oricine crede persoana falsă a narcisistului, inclusiv soţia/ soțul, copilul, prietenul, fratele sau vărul acestuia. Potrivit autorului de psihologie populară, Angela Atkinson, maimuțele zburătoare sunt, de obicei, persoane manipulate în mod involuntar, care pur şi simplu cred răutăţile spuse de acesta despre victimă, dar o maimuţă zburătoare poate fi şi un alt narcisist care lucrează în tandem.

 

Gaslighting (Manipulare)

Gaslight a fost descris foarte bine în filmul cu acelaşi nume şi se referă la un tip de manipulare prin care agresorul îşi face victima să se îndoiască de abilităţile sale mentale. Gaslight poate sa ducă de la pur şi simplu a nu mai recunoaşte cuvinte şi fapte, până la a ascunde diverse obiecte, pentru a face victima să creadă pur şi simplu că nu mai ştie ce face. Lucruri asemănătoare se întâmplă în filmul citat. Însă cele mai frecvente sunt frazele de genul: “Eşti nebun/(-ă)”, “Ţi se pare”, “Ai luat-o razna!”, “Eu nu am spus aşa ceva!”, “Nu este adevărat!”

 

VEZI SI: Dicţionar de temeni nascisici – partea I

Post a Comment