a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
de ce unii oameni scriu cu mana stanga2

Copilul tău scrie cu mâna stângă? Află mai multe pentru a-l putea înţelege!

De ce unii oameni scriu cu mâna stângă?  

M-am lovit în mod direct de această problemă deoarece am scris cu mână stângă din prima clipă. A încercat tata o vreme să ma corecteze, însă a fost în zadar. Drept urmare, a fost mama inclusive la şcoală şi le-a spus că fiica ei scrie cu mâna stângă şi asta este. Nu eram singura, în toate clasele în care am învăţat fiind minim încă o persoană care scria cu mâna stângă.

Se spunea în trecut că principalul “vinovat” pentru această diferenţă este creierul şi că acolo unde se află centrul vorbirii se află şi partea care se ocupă de funcţiile motorii. În timp, aceasta teorie s-a stins, deoarece se pare că sunt inclusiv persoane care au centrul vorbirii pe ambele părţi ale creierului.

Oamenii de știință de la Universitățile din Oxford, St Andrews, Bristol și Max Plank Institute din Nijmegen, Olanda au studiat modul în care se aliniază felul în care ne folosim mâinile cu codul nostru genetic. Aceştia au descoperit faptul că o rețea specifică de gene stabileşte dacă cineva va fi drept sau stângaci. Aceast lucru se observă încă din pântec, înainte de a se naște un copil. Oamenii de știință au izolat gena PCSK6 şi au descoperit că aceasta este foarte puternic corelată cu stabilirea asimetriei stânga- dreapta a corpului în timpul dezvoltării. La un studiu efectuat pe şoareci, s-a constatat faptul că întreruperea acestei gene poate să rezulte în invesarea aşezării organelor în corp.

La finalul acestui studiu, s-a conchis prin faptul că motivul pentru care stângaciul încă există, într-o lume dominată de dreptaci este că există multe gene care contribuie la această trăsătură.

Oameni celebri stângaci

Se spune că undeva la 10% din populaţia globului este stângace. Reţineţi acest lucru, petru că suntem rari. Ronald Reagan, George. H.W Bush, Bill Clinton și Barack Obama sunt doar patru dintre cei opt președinți stângaci ai SUA. Şi ei, de altfel, la fel de rari…

Pe lângă aceştia, mai sunt o sumedenie de oameni de cultură, artişti, cântăreţi, actori şi celebrităţi, în general, care scriu cu stângă, printre care se numără şi: Picasso, Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Einstein, Phil Collins, Charlie Chaplin, Tom Cruise, Marylin Monroe, Bruce Willis, Maradona sau Pele.

Tabăra stângacilor

Înainte de toate, să ştiţi că pentru oamenii stângaci, viața nu este tocmai ușoară. De-a lungul istoriei, stângacii au fost stigmatizaţi, punânduli-se etichete de genul “murdari”, “vrăjitori” sau chiar “posedaţi”. Se spunea că diavolul însuşi era stângaci.

Îmi aduc aminte amuzată în acest moment inclusiv faptul că în limba italiană “stângă” se spune “sinistra”. Chiar şi în limba română, termenul de “stângaci” nu este folosit cu o valenţă pozitivă, referindu-se la o persoană lipsită de îndemânare.

În timp, societatea a revenit la sentimente mai bune, însă în continuare majoritatea produselor folosite constant sunt create pentru persoanele care scriu cu mâna dreaptă.

Ceea ce face că prejudecata umanității împotriva stângacilor să fie cu atât mai nedreaptă este faptul că stângacii se nasc astfel.

Vezi şi:  Voucherul Materna

Cercetătorii însă sugerează că genele pot fi doar o componentă a dexterității. Rolul comportamentului și al antrenamentului poate contribui, de asemenea, la ce mână preferă un copil, un exemplu de combinație fascinantă dintre natură și exerciţiu.

De ce este atât de greu ca un stângaci să scrie cu mâna dreaptă?

Pentru a putea să îşi controleze mâna non-dominantă, creierul său ar trebui să formeze noi conexiuni neuronale. Acesta nu este un proces nici rapid şi nici ușor, necesitând foarte multă practică.

Există şi persoane ambidextre, am cunoscut pe cineva care chiar scria cu dreapta şi desena cu stânga. Foarte rar, într-adevăr. Chiar şi eu sunt un exemplu “ciudat” pentru că scriu cu mâna stângă, însă la restul activităţilor folosesc mână dreaptă, cam de fiecare data.

Astfel, este greu să categorisim oamenii în “stângaci” sau “dreptaci”, deoarece este greu de stabilit că toţi suntem exclusiv dreptaci sau exlcusiv stângaci. Se pare că inclusiv la aceeaşi persoană, este posibil ca atunci când vine vorba de un picior, acesta să fie de exemplu stângaci, iar la mână dreptaci. Imaginaţi-vă un fotbalist care dă în minge cu piciorul stâng, dar scrie cu mână dreaptă.

Vezi şi: Părinţii elicopter

Cu ce se diferenţiază stângacii de dreptaci

Se spune că stângacii sunt persoane creative şi mai puţin calate pe partea de ştiinţe.

Cu foarte mult timp în urmă, am citit chiar că stângacii simt durerea mult mai puternic decât dreptacii şi, sinceră să fiu, tind să cred asta, deşi nu ştiu cum simt alţi.

De altfel, se pare că stângacii suferă accindente de muncă mai dese decât dreptacii, accidente ce implică vătămarea unui deget.

Se pare însă că stângacii sunt şi mai predispuşi la depresie şi emoţii negative, deoarece partea stângă a creierului lor este mai activă.

În cazul în care sunteţi mai mulţi la fel ca mine acolo, pe 13 august este ziua noastră!

Post a Comment