a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
educatie financiara

De ce este important să le facem copiilor noştri educaţie financiară? – Partea I

 

Există doar trei lucruri pe care le poți face cu banii:

Îi poţi cheltui.

Îi poţi economisi.

Îi poți dărui.

 

PE CE CHELTUIM BANII?

NEVOI ŞI DORINŢE

 

Una dintre cele mai importante preocupări ale oamenilor adulţi este, negreşit, dezvoltarea situaţiei financiare. Aşa cum explica şi Maslow, oamenii întâlnesc anumite nevoi care pot fi ierarhizate într-o anumită măsură, pornind de la nevoile de bază, primare şi culminând cu nevoia împlinirii de sine. Ei bine, pentru îndeplinirea tuturor acestor nevoi, este nevoie de bani. Aş adăuga aici faptul că tot de nu este inclus la capitolul “nevoi” va purta în continuare denumirea de “dorinţă”.

 

Nevoile de bază

Printre nevoile de bază, sau cele fiziologice, se numără: nevoia de hidratare, de nutriţie, de odihnă şi de căldură.

Lucrurile sunt foarte simple: fiecare om are nevoie de bani pentru a mânca, a bea, a avea unde să doarmă şi cu ce să se îmbrace. Mai departe de nevoile primare, există şi dorinţe la acest nivel. Numim “dorinţă” acea tendinţă de a râvni la ceva. Spre exemplu, nevoie este atunci când ne este sete şi bem apă, dar dorinţă este atunci când am bea un suc de fructe. Numim “nevoie” atunci când locuim într-o casă care întruneşte minimul de comfort (dormitor, bucătărie, toaletă) şi numim “dorinţă” atunci când vrem să locuim într-o vilă cu piscină, grădină, jacuzzi ş.a.m.d. Numim “nevoie” atunci când ne acoperim corpul cu haine pentru a ne feri de soare sau de frig, dar când vrem să achiziţionăm haine de firmă, în ton cu moda, este vorba despre o dorinţă.

Pentru toate acestea este nevoie de… bani.

 

Nevoia de securitate şi siguranţă

Atunci când, de exemplu nu avem timp să stăm cu copiii, putem alege să angajăm o bonă. Sau să îi ducem la creşă, sau la grădiniţă, sau chiar într-un mediu de învăţământ privat. Aceste lucruri se pot încadra la o vârstă fragedă pe al doilea nivel al piramidei nevoilor lui Maslow.

Dacă locuim într-un cartier rău famat şi vrem să instalăm o alarmă la casă, atunci înseamnă că dorim să împlinim nevoia de siguranţă.

Pentru toate acestea este nevoie de… bani.

 

Nevoia de relaţii intime şi de prietenie

Unde cunoaştem oameni? Îi cunoaştem la şcoală, prin diferite alte cunoştinţe, la club, la diferite cursuri, la serviciu. Ei bine, ca să putem să întreprindem activităţi sociale de orice fel, este nevoie de… bani. Nu putem ieşi în oraş sau nu putem să participăm la un curs unde cunoaştem oameni, decât dacă ne putem permite financiar.

Îmi veţi spune că un copil poate să meargă la şcoală şi dacă nu are bani. Într-o oarecare măsură va putea. Însă nu va avea parte de meditaţii, nu va putea să citească foarte mult, deoarece pentru cărţi sau chiar pentru internet este nevoie de… bani.

 

Stima de sine şi nevoia de împlinire

Sunt părinţi care le spun copiilor lor: nu am reuşit să fac facultate din lipsa banilor. A trebuit să mă angajez de timpuriu în viaţă pentru că nu aveam bani.

Sau: “Eram bun la tenis, poate printre cei mai buni. Nu am avut ocazia să continui, toate echipamentele erau prea scumpe.”

Ei bine, nu te reţine nimic să investeşti în copilul tău, dacă poţi. Şi îmi veţi spune: ce legătura are stima de sine cu banii?

În exemplele pe care le-am scris mai sus, avem de a face cu persoane care poate au ajuns să îşi rateze cariera, din motive financiare. În astfel de cazuri, putem avea de a face cu o stimă de sine foarte scăzută, prin transmisie directă către copilul nostru. Probabil îmi veţi spune: “Şi dacă nu am bani, ce să fac?” Vom ajunge şi acolo, însă vă solicit răbdarea în continuare.

Prestigiu şi realizări

Trăim într-o societate unde concurenţa a luat nişte forme exagerate, din punctul meu de vedere chiar eronate. Dar treaba noastră ca părinţi nu este să îi spunem copilului nostru că societatea e defectă. Este treaba noastră să îl învăţăm valori frumoase, dar şi să îl învăţăm să facă faţă acestor forme exagerate şi să reuşească să se dezvolte armonios printre ele.

Pentru tot ce înseamnă dezvoltare personală, este nevoie de timp şi de … bani.

Un părinte care pleacă în altă ţară să muncească, nu va avea timp să îşi educe copilul într-o manieră constructivă şi atent urmărită.

 

Atingerea potenţialului maxim profesional şi creativ

Toate cele trei nevoi enumerate în urmă sunt strâns legate între ele. Nu poţi să ajungi la împlinirea potenţialului maxim atunci când nu ai trecut prin mai multe etape de dezvoltare. Fiecare zid se construieşte cărămidă cu cărămidă. Atunci când îţi doreşti să fii fericit, împlinirea şi dezvoltarea de sine sunt nişte considerente foarte importante pe care trebuie să le iei în calcul.

 

BANII ADUC FERICIREA!

Sper că am reuşit să vă conving de importanţa nevoilor şi de importanţa îndeplinirii lor pentru o viaţă fericită. O să-mi spuneţi că mă gândesc numai la bani. Ei bine, nimic mai greşit!

“Banii aduc fericirea!”, îmi veţi spune unii dintre voi.

“Banii n-aduc fericire, dar o-ntreţin!”, vor spune alţii.

Eu vă voi spune că percepţia corectă despre bani vă va aduce fericirea.

Post a Comment