a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
educatie financiara

De ce este important să le facem copiilor noştri educaţie financiară? – Partea a II-a

CE ESTE EDUCAŢIA FINANCIARĂ?

 

Îmi aduc aminte cu tristeţe de o postare de-a unei persoane din lista mea de Facebook. Sincer, nici nu îmi aduc aminte nici contextul şi nici cine a scris-o, însă îmi aduc aminte perfect cum suna:

“Un tată şi un copil la magazin.:

  • Tati, tati, îmi doresc o ciocolată!
  • Nu se poate, nu avem bani, spuse tatăl achitându-şi berea şi pachetul de ţigări.”

Oribil, nu-i aşa? Acesta a fost unul dintre momentele care mi-a reorganizat întreaga gândire cu privire la “meseria” de părinte.

Ce înseamnă “Nu avem bani”?

Pentru un copil, această frază nu înseamnă: “Prioritizăm nevoile şi nu dorinţele”. Bineînţeles, înainte de toate, vreau să clarific un lucru: exemplu de mai sus este o extremă pe care aş dori să nu o mai aud niciodată în viaţă mea, însă, din păcate, se întâmplă. Cu atât mai mult, dacă lui nu îi prioritizăm dorinţele, de vreme ce ne prioritizăm noi viciile, vom transmite un mesaj foarte tulbure copiilor. Este posibil ca unii copii să ajungă să creadă chiar că vor muri de foame, de frig sau că nu vor avea unde să locuiască.

Acestea fiind spuse, daţi-mi voie să vă dau o veste proastă: în mintea copilului nostru, “Nu avem bani!” înseamnă “Mami şi tati nu sunt în stare să îţi îndeplinească nevoile, dorinţele sau să îţi asigure siguranţa de care ai nevoie pentru a creşte armonios.

Astfel că educaţia financiară este unul dintre cele mai importante discipline care îl vor ajuta pe micuţul nostru să devină un adult responsabil.

“Adultul” din exemplul de mai sus nu era nici pe departe responsabil, nu-i aşa?

Îmi veţi spune că aceste lucruri se deprind şi că nu este nevoie de o educaţie financiară predată ca la şcoală. Într-o oarecare măsură, aveţi dreptate. Însă, înainte de toate, este bine să conştientizăm singuri, noi înşine, dacă modelul pe care îl arătăm copiilor este unul sănătos.

Educaţia financiară pentru copii reprezintă dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și motivației care îi vor pregăti pe copii pentru a-și atinge obiectivele personale financiare în viaţă.

 

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ LE FACEM COPIILOR NOŞTRI EDUCAŢIE FINANCIARĂ?

 

Ei bine, iată că am ajuns şi la primul motiv important pentru care trebuie să le facem copiilor noştri o educaţie financiară adecvată:

Pentru a le arăta copiilor noştri că suntem pe picioarele noastre şi că suntem în stare să avem grijă de noi şi, implicit, de ei.

Aşa cum probabil aţi deprins deja de mai sus, atunci când un părinte spune “Nu avem bani”, copilul său va înţelege că părintele său nu este în stare să aibă grijă de el. Dacă genul acesta de afirmaţie vine şi cu o serie de victimizări, copilul va înţelege că problema materială este una reală şi consecventă. Totul depinde de percepţia noastră, a părinţilor, vizavi de bani. Sunt oameni care refuză să vadă cu câte lucruri i-a înzestrat viaţa şi preferă să se focuseze pe ceea ce le lipseşte în permanenţă. În acest caz, este posibil ca afirmaţia “Nu avem bani” să nu fie chiar una reală. Unde vreau să ajung? Atunci când îi explicaţi copilului că nu aveţi bani, trebuie să luaţi în considerare problema ca ansamblu.

DE CE NU AVEM BANI?

În principiu, fiecare familie sau individ are un buget lunar din care supravieţuieşte şi îşi îndeplineşte anumite nevoi şi dorinţe. Atunci când ne calculăm un buget, luăm în considerare diverse aspecte: în primul rând, trebuie să ne plătim facturile, trebuie să avem un buget de hrană, un buget pentru cosmetice şi produse pentru curăţenia casei, un buget pentru întreţinerea maşinii, un buget pentru haine, ş.a.m.d. În funcţie de fiecare familie, acestea diferă, evident, pentru că de exemplu, poate o familie nu are maşină, dar are nevoie totuşi de un buget pentru a putea accesa mijloacele de transport în comun. Şi exemplele pot continua.

Atunci când bugetul nostru este calculat, în final, se poate calcula ce rămâne şi stabili un buget pentru divertisment sau chiar pentru economisire.

Sunt anumite familii care optează, pe lângă asigurări obligatorii şi pentru asigurări facultative. Atunci nevoia de a face un buget clar va creşte, dacă nu cumva, familia respectivă dispune de fonduri foarte mari, fără a avea nicio grijă pentru ziua de mâine. Chiar şi aşa, este foarte important să fii obişnuit să trăieşti făcându-ţi un mic plan, pentru că nu se ştie niciodată ce aduce ceasul.

Astel că… se poate ajunge în punctul în care “nu avem bani” pentru anumite lucruri pe care ni le dorim (deci, dorinţe), dar nu fac pa

Al doilea motiv important pentru care trebuie să îi facem copilului nostru o educaţie financiară este viitorul copiilor noştri. Este foarte important pentru ei să cunoască termeni precum: “buget”, “economisire”, “priorităţi”, “investiţie” ş.a.m.d.

Dacă un părinte nu ştie să economisească sau nu obişnuieşte, dacă acesta nu îşi face un buget estimativ pentru cheltuieli, copilului său îi va fi foarte greu să urmeze un exemplu pentru a învăţa practic cum să-şi gestioneze cheltuielile atunci când va fi adult.

Părintele este principalul pion în crearea unei relaţii sănătoase între copii şi bani. Atunci când copilul tău va şti cum să-şi gestioneze mai bine banii, va fi şi mai fericit. El nu va avea nevoie să spună “nu am bani”, dar va şti să prioritizeze anumite cheltuieli şi să planifice, de exemplu, lunar, anumite cheltuieli pentru a putea să îşi realizeze anumite dorinţe. Pe de altă parte, ar avea opţiunea să se plângă că nu are şi să îşi refuse anumite dorinţe.

Atunci când copilul nostru are parte de o educaţie financiară corectă, acesta va învăţa şi să-şi seteze anumite scopuri şi să înveţe să le atingă. Spre exemplu, să strângă bani pentru o excursie ar fi o modalitate grozavă de a-şi arăta că poate singur şi că merită să munceasă pentru dorinţele sale. Mai mult decât atât, acest gen de comportament ar putea avea un efect pozitiv asupra stimei de sine a micuţului vostru.

Sursa foto: Michael Longmire

Post a Comment