
De ce este bine pentru un copil să crească alături de un animal de companie
Când am rămas gravidă, știind cât de mult îl iubesc eu pe micul nostru membru al familiei, cel cu patru picioare, toată lumea început să mă întrebe ce voi face cu el. Lucrurile pentru mine sunt foarte simple: Ozzy este micul meu băiețel, l-am dorit 30 de ani și știu sigur că în sufletul meu există foarte multă iubire de dăruit tuturor.
Nici prin cap nu-mi trecea ca atunci când va veni bebe pe lume va urma să îl iubesc mai puțin sau să îi ofer mai puțină atenție. Pe lângă faptul că de la el am învățat cum să mă comport cu un copilaș răsfățat, animalele întotdeauna te învață ce înseamnă iubirea necondiționată. Asta dacă ai grijă să nu îl înveți tu din prima să te condiționeze el pe tine. Pentru că orice gest se poate întoarce împotriva ta. Viața cu un animal de companie nu este deloc ușoară, dar este minunat să ai un suflet pur lângă tine, care te iubeste și te acceptă și când ești blând și când îți ieși din minți…
Normal ca sunt foarte dependenți, căci nu au alte opțiuni, făcând parte din viața noastră. Se spune că unui copil îi face bine să crească alături de animale. Sunt convinsă că mulți nu vor fi de acord cu mine și știu că unii oameni nu văd animalele ca fiind demne de aceleși tratament. Sinceră să fiu, puțin îmi pasă.
Am avut ceva emoții cu privire la felul în care bebe și Ozzy vor interacționa pentru prima dată, însă am încercat încă de când am rămas gravidă să îi arăt că un bebe creşte în burtica mea. Sunt sigură că l-a simțit din prima, pentru că doarmea din ce în ce mai mult cu capul pe burtica mea. Însă nu prea cred că știa exact despre ce era vorba. Într-o zi chiar a tresărit când bebe a lovit și m-a privit curios.
Ozzy este rasa Shih Tzu si nu lasa păr foarte mult. În principiu, dacă este tuns, spălat şi periat, nu prea am nicio problemă cu el. Însă este o rasă care acceptă cu greu copiii şi este extrem de răsfăţat.
Ei bine, probabil că aţi ghicit deja, îniţial, pentru că simţit că nu mai este doar el centul universului nostru, a devenit gelos. Nu se repezea la Cezar, nici nu prea îl băga în seamă, doar uneori îl mai pupa, aşa, din greşeală cred.
Bineînţeles că oricine intra în casă, îl pupa şi îl iubea pe Cezar, iar Ozzy venea imediat şi se gudura, se baga în seama şi plângea pentru că nu mai era în centrul atenţiei.
Ce-i drept, noi am încercat să facem totul ca el să nu sufere odată cu venirea lui Cezar. Se spune că un căţel te învaţă să te porţi cu un bebeluş, iar o pisică te învaţă să te porţi cu un adolescent. Ce vă pot spune este că în privinţa câinelui, este adevarată afirmaţia. Am încercat practic să îl tratăm ca pe un frăţior mai mare, gelos că a venit pe lume cel mic. Am făcut tot posibilul să îi aratăm că îl iubim în continuare la fel de mult şi să nu îl certăm din cauza celui mic, pentru a nu ajunge să îl urască pe viitor.
Consider că este foarte bine ca un copil să crească în casa cu animale. Animalele îl învaţă dragostea necondiţionată, dar îl şi ajută să dezvolte un sistem imunitar mai puternic. În ciuda faptului că unele persoane nu sunt de acord cu acest punct de vedere, Cezar a fost foarte bine pana acum, este un copil perfect sănătos, vesel, mănâncă şi doarme bine.
Cezar deja a început să încerce să îşi manifeste afecţiunea faţă de Ozzy, încercând să îl mângâie. Este foarte fericit atunci când apucă să îl mângăie, pentru că Ozzy se teme încă de el, să nu îl tragă de urechi sau de coadă. Aşa că se ţine deoparte. Se bucură şi de el când venim acasă, îi mai trage o limbă în fugă.
În timp a început să “mă anunţe” atunci când Cezar este în păţuţ şi plânge. Uneori mai plânge în somn, dar în ultima vreme, din ce în ce mai rar. încet şi cu multă blândeţe, sunt sigură că vor deveni cei mai buni prieteni.
Animalele de companie pot oferi foarte multe beneficii copiilor. Copiii îşi doresc, în general, un animal de companie, însă ştim cu toţii că părinţilor le revine în mare responsabilitatea atât a unei experienţe pozitive cât şi a îngrijirii acestuia. Din păcate, în ultimii ani aud tot mai multe cazuri în care sunt cumpărate sau adoptate animăluţe de companie, însă la primul concediu unele familii se despart de ele, realizând că va fi greu pentru tot restul vieţii acestuia să fii acceptat în anumite locuri.
Ozzy a sosit în viaţa noastră în urmă cu aproximativ patru ani şi jumătate, când Cezar nici măcar nu era încă în plan. Lucrurile au fost foarte clar discutate în familie, urmând să ne luăm un câine mic, pentru a-l putea lua cu noi peste tot. Nu s-a pus niciodată problema să rămână prea mult timp singur în casă. Din prima am ştiut că el va fi peste tot cu noi, cel mai bun prieten. Acestea sunt lucrurile la care trebuie să te gândeşti când vrei să ai un animal de casă, oricare ar fi acela. A lua un animal pentru a-l ţine zece ore pe zi singur în casă este, din punctul meu de vedere, inacceptabil.
Este adevărat că dacă ai un copil, animalul tău nu va mai ocupa timpul central din viaţa ta, iar dacă vine pe parcurs şi copilul, ar fi bine să-I arăţi celui necuvântător că vei avea în continuare la fel de multă grijă şi de el.
Atunci când încep discuţiile despre cumpărarea sau adoptarea unui animal de companie, copiii tind să se gândească doar la toate avantajele distractive. Părinții cu experiență, sau chiar cei care nu au încă un animal, dar şi-l doresc, știu că este nevoie de multă răbdare, timp și efort, dar că răsplata împărţirii locuinței și vieții cu acesta este dragostea necondiționată pe care o oferă.
Sarcinile precum plimbarea câinelui sau curățarea litierei pisicii îi învață pe copii să fie responsabili, și le oferă un sentiment de realizare. Grija pe care o poartă unui animal de companie ajută copiii să dezvolte empatie unii pentru ceilalți.
Pentru acei părinți care încă se mai gândesc dacă să îşi împartă viaţa cu un patruped, sau de ce nu, un înaripat, iată câteva motive pozitive pentru care poate nu te-ai gândit să le faci această bucurie copiilor tăi.
- Copiii care cresc în case cu animale de companie au un risc mai mic de a dezvolta alergii comune și astm.
- Cercetările arată că cei care cresc în case cu animale de companie sunt susceptibili de a avea un sistem imunitar mai puternic și este mai puțin probabil să dezvolte alergii și astm. Cercetările efectuate de către psihologul June McNicholas, de la Universitatea din Warwick, testând saliva a 138 de copii cu vârste cuprinse între patru și 11 ani pentru anticorpi IgA (un anticorp găsit în sistemul imunitar care ajută la combaterea infecţiilor), au arătat că micuţilor care dețin animale de companie le-a fost mai uşor să elimine infecțiile, cum ar fi răcelile și gripa, mai bine decât acei copii fără animale de companie.
- Copiii cu animale de companie ies afară mai mult – pentru a merge la plimbare, alerga și a se juca – și se bucură de toate beneficiile sănătoase asociate petrecerii timpului în aer liber.
- Cei cărora le place să citească se simt adesea mai confortabil citind cu voce tare unui animal de companie.
- Animalele de companie pot ajuta copiii să învețe. Există educatori care au folosit animalele ca o formă de terapie în școli, pentru a ajuta copiii cu probleme de dezvoltare să învețe. În special, animalele pot ajuta la sporirea abilităților de citire ale copiilor. Cercetările au arătat că studenții care sunt reticenți să citească cu voce tare la școală se simt mai încrezători citind animalelor, întrucât îi văd ca un amator fără judecată.
- Creșterea unui animal de companie este un mod foarte bun în care copiii pot fi învăţaţi ce înseamnă responsabilitatea şi ce înseamnă să ai grijă de cineva.
- Copiii cu animale de companie au un control mai bun al impulsurilor, abilități sociale și respect de sine mai ridicat.
- Împărtășirea dragostei și îngrijirii unui animal de companie creează o legătură comună suplimentară atunci când în familie sunt mai mulţi fraţi.
- A avea un animal de companie ajută la întărirea legăturilor familiale, deoarece animalele sunt adesea în centrul activităților acestora. De la mersul afară împreună cu câinele până la îngrijirea sau hrănirea animalului de companie, aceste sarcini simple, dar plăcute, permit tuturor să re relaxeze, să se bucure de compania celuilalt și să comunice între ei.
- Îngrijirea unui animal de companie reduce stresul, singurătatea și anxietatea.
- A avea un animal de companie poate ajuta la eliminarea sentimentelor de singurătate și de izolare, și să reducă depresia. Atunci când mângăi un animal, se reglează nivelurile de neurotransmiţători din corp, iar acest lucru ajută la o stare de spirit pozitivă.
- Deși majoritatea părinților doresc să-și protejeze copiii de cruzimile lumii, a avea un animal de companie permite copiilor să înțeleagă și să învețe mai multe lucruri despre ciclul vieții. A avea de a face cu moartea unui animal de companie îi poate ajuta de fapt să facă față altor evenimente provocatoare din viața lor.
Atunci când vă decideţi că vreţi animăluţul de companie, cel mai bine ar fi să căutaţi informaţii dintr-o sursă specializată şi să îi citiţi copilului vostru sau să îi recomandaţi să citească, pentru ca acesta să ştie foarte clar ce va urma. Este posibil ca după tot ce citeşte, micuţul să decidă că nu îşi poate asuma această responsabilitate. Chiar am experienţă cu o situaţie similară, când un copil şi-a dorit un dihor. Astfel că, după ce am citit împreună toate informaţiile referitoare la creşterea şi educarea acestuia, şi-a dat seama că nu este tocmai o idee bună. Încercaţi, deci, să comunicaţi cu copiii voştri şi să le explicaţi foarte clar ce înseamnă responsabilitatea de a avea un animal. Cu atât mai mult, aceştia trebuie să înţeleagă că este o decizie foarte importantă mai ales când dorinţa tinde către un animal mai rar. Trebuie să te gândeşti foarte bine atunci când pui în cuşcă un animal care este obişnuit în libertate, eventual să îl mai ţii şi singur acasă ore întregi.