De ce doresc sa nasc natural?
nastere naturala

Salutare,

m-am gandit ca a venit momentul sa povestesc despre motivele pentru care as dori sa nasc natural. Mai este putin, aproximativ 3 saptamani. Nu sunt inca foarte sigura daca acest lucru se va intampla deoarece, asa cum va spuneam intr-un articol anterior, trebuie sa imi monitorizez tensiunea de doua ori pe zi, pentru ca a crescut cam mult, fata de cum era tensiunea mea obisnuita. O sa va povestesc putin intr-un viitor articol si despre cum reusim sa mancam fara sare, in conditiile in care avem probleme cu tensiunea. Acum sa revenim la oile noastre si anume la nasterea naturala.

Unicul si principalul motiv pentru care as dori sa nasc natural este sanatatea copilului meu. Atat cea fizica cat si cea psihica. De ce spun acest lucru? Asa cum probabil ca ati aflat deja in mare parte, hormonii care se elibereaza in timpul procesului de nastere sunt: oxitocina, endorfinele, epinefrina si norepinefrina, beta – endorfine, prolactina.

HORMONII CARE APAR IN PROCESUL DE NASTERE

1. OXITOCINA

Cunoscuta drept “hormonul iubirii”, oxitocina este responsabila cu mai multe procese ce au loc in timpul si dupa nastere, inlesnind astfel atat nasterea cat si alaptarea, cat si perioada de travaliu.

Pe scurt, beneficiile pe care oxitocina ni le aduce, se numara:

ROLUL OXITOCINEI IN TRAVALIU SI IN TIMPUL NASTERII:

 • – Activeaza perioada de travaliu, prin ridicarea nivelului de estrogen in corp;
 • – Ajuta la maturizarea cervixului;
 • – Inflameaza cervixul si uterul in vederea activarii travaliului;
 • – Ajuta la lansarea contractiilor si favorizarea impingerii;
 • – Efecte analgezice la mama;
 • – Ajuta la dilatare.

ROLUL OXITOCINEI DUPA NASTERE:

 • – Usurinta de a alapta, prin propulsia laptelui si inlesnirea atasarii;
 • – Reduce sangerarea postpartum si reduce riscul de hemoragie prin contractii mai puternice;
 • – Efecte analgezice la mama si la bebelus;
 • – Ajuta la adaptarea materna post partum, prin care sansele la viata sanatoasa ale sugarului cresc si creste dorinta mamei de a isi ingriji bebelusul;
 • – Reduce riscurile depresiei post partum;
 • – Face mai puternica prima interactiune intre mama si bebelus si sporeste placerea si afectiunea la intalnirea lor;
 • – Reduce stresul mamei si al bebelusului dupa nastere;
 • – Incălzirea naturala a noului – nascut prin vasodilatația pieptului mamei;
 • – Reduce riscul de depresie post- natala.

2. BETA – ENDORFINE

Endorfinele sunt asemanatoare opiaceelor si apar in special in timpul actului sexual, nasterii si alaptarii. Ele ajuta la reducerea durerii din perioada travaliului si a nasterii si opresc sistemul imunitar sa lupte impotriva fatului. Un fond de stres poate duce la eliberarea excesiva de beta – endorfine, lucru care va incetini nasterea. Ca si oxitocina, beta – endorfinele inlesnesc lactatia, prin ajutorul oferit la eliberarea prolactinei si pregatesc sanii pentru alaptare.

Acestea actioneaza si in perioada in care bebelusul se afla inca in uter prin ajutorul oferit in procesul de maturizare a plamanilor si pregatirea lor pentru respiratia de sine- statatoare.

3. PROLACTINA

Prolactina, cunoscut drept hormonul matern, este principalul “vinovat” de procesul alaptarii. Asa cum ne spune si numele sau, pro- lactina (pro lactatie) si este produs de glanda hipofiza. Acest hormon incepe sa se produca inca de cand bebelusul este in pantece, la nastere atingand potentialul sau maxim.

Unele studii arata ca deficitul de prolactina ar fi direct proportional cu scaderea imunitatii in anumite afectiuni, insa cercetarile nu sunt extinse in acest sens.

4. EPINEFRINA SI NOREPINEFRINA (Adrenalina sau noradrenalina)

Cea mai frumoasa explicatie pe care am primit-o vreodata in legatura cu semnificatia adrenalinei a venit de la o prietena si a sunat cam asa: “Adrenalina este cea care face o mama sa ridice o masina ca sa isi scoata copilul de sub ea.” Stiu parca suna putin scarry, insa are o imagine foarte puternica si scoate in evidenta exact ce trebuie. Ati mai auzit de adrenalina la dentist (unii medici folosesc adrenalina pe post de anestezic), in parcurile de distractii atunci cand va dati in Montaigne rouse sau prin filmele cu abuz de droguri, unde stiti si voi, cate cineva primeste o injectie in inima pentru a-si reveni din supradoza.

Acesti doi hormoni mai sunt numiti “hormonii stresului” sau “lupta sau fugi”. Acesti hormoni arata o stare de alerta, anxietate, frica, foame, frig, entuziasm s.a. Acesti hormoni ajuta in perioada nasterii propriu zise, prin sporirea contractiilor ajutand mama sa impinga. Automat un boost de energie inunda corpul mamei si o protejeaza atat pe aceasta cat si pe bebelus de eventualitatea unei lipsiri de oxigen.

Sunt sigura ca mai mult multe lucruri care ar veni in ajutorul argumentarii de mai sus. Normal ca citind acestea, ajungem la concluzia ca nasterea naturala (deoarece in cezariana acesti hormoni nu mai functioneaza asemenea) ofera atat mamei cat si bebelusului o experienta unica. Toata lumea vorbeste despre nastere ca despre o experienta tramatizanta, ceea ce sunt convinsa ca poate avea loc in unele cazuri. Insa poate o igienta mentala mai serioasa si un studiu mai adanc asupra tuturor acestor detalii, poate ar diminua frica si ar lasa ca toti acesti hormoni sa isi faca treaba pentru a inlesni tot procesul.

Cu siguranta ca si mie mi-e frica, dar as vrea sa incerc. Mai departe ramane de vazut.

BIBLIOGRAFIE:

Daca doriti si mai multe detalii, aveti aici lista de articole din care m-am inspirat pentru colectia de trasaturi de mai sus:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3902863/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4720867/

https://www.yourhormones.info/topical-issues/hormones-of-pregnancy-and-labour/

http://www.childbirthconnection.org/maternity-care/role-of-hormones/

https://www.nct.org.uk/labour-birth/your-guide-labour/hormones-labour-oxytocin-and-others-how-they-work

Facebook
Articole populare