a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
a

Cum să lucrezi de acasă atunci când ai copii?

Cred că această întrebare este pe buzele multora dintre noi, zilele acestea. Chiar a circulat pe Facebook şi un filmuleţ amuzant care îl arată pe un prezentator TV live, în timp ce copilul său aleargă nestingherit prin casă, iar mama sa după el.

https://www.youtube.com/watch?v=Mh4f9AYRCZY

Pandemia de Coronavirus a făcut ca în foarte multe ţări şcolile să se închidă, iar mulţi dintre angajaţi au permisiunea să lucreze de acasă. Dacă te afli printre părinţii care trebuie să lucreze de acasă, atunci ştii că acest lucru poate fi o provocare, deoarece este aproape imposibil să te concentrezi şi la muncă şi la copil în acelaşi timp.

Discuția cu colegii de serviciu pe timpul zilei poate fi o conexiune binevenită, mai ales în această perioadă.

Iată, deci, câteva sfaturi care vă vor ajuta să faceţi faţă mai uşor acestei provocări:

Încearcă să stabileşti un program

Este important să ai un program clar în care orele de muncă să fie foarte bine definite. Trebuie să stabileşi câte ore vrei să munceşti, când ai timpul stabilit pentru telefoane. Cu toate acestea, nu trebuie să uiţi faptul că, totuşi, cea mai importantă caracteristică a muncii de acasă este flexubilitatea. Aşa că, dacă poţi şi dacă micuţul tău se dezlănţuie în timpul orelor de lucru, poţi să amâni şi să te joci cu cel mic.

Dacă nu ai propriul business şi lucrezi pentru cineva, este important să stabileşti cu angajatorul care este oralul în care ar trebui să fii conectat(-ă). Având în vedere motivul pentru care foarte mulţi dintre oameni lucrează acum de acasă (Coronavirusul), unii angajatori vor fi mai înţelegători în cee ace priveşte nevoia unor programări neobişnuite.

Valorizează timpul de somn al copilului tău

În timp ce copilul tău îşi face somnul, este singura perioadă din zi când poţi să lucrezi fără întrerupere. Chiar dacă cel mic doarme o oră, două sau trei, încearcă să foloseşti acest timp pentru a reuşi să termini anumite lucruri pentru care este nevoie de concentrarea ta totală.

Poţi să mai faci şi alte lucruri, în cazul în care cel mic nu este obosit şi nu vrea să doarmă: îl poţi pune în pătuţ sau în ţarcul cu jucării. Este important şi pentru micuţul tău să înveţe să aibă şi timp singur pentru a creşte un copil independent.

Dacă ai copil mai mare, poţi stabili un interval de joacă pentru o perioadă de timp, în fiecare zi, la aceeaşi oră. Sau, poate, pentru desene animate. Dacă acesta ştie că în fiecare zi are acest program, îţi va fi mult mai uşor să gestionezi şi timpul tău de muncă. Le mai poţi oferi în acest timp jucării speciale, fapt pentru care interesul lor se va menţine crescut. Ai putea avea zilnic o jumătate de oră sau o oră la dispoziţie.

Dacă copiii tăi sunt pentru năpădiți, atunci faceți-i să aibă „timp de joc liniștit” în fiecare zi la aceeași oră. Unii părinți au o cutie specială cu jucării și cărți care ies numai în timpul liniștit de joacă. Doar pentru această oră, copiii se pot juca cu aceste jucării speciale, iar disponibilitatea limitată le menține proaspete și interesante. Rezistă tentației de a face curat în timp ce micuţul doarme. Foloseşte acest timp de aur petru a te concentra asupra celor mai importante aspect.

În ciuda celor mai mari eforturi, vor fi totuţi zile în care lucrurile nu vor merge așa cum ai sperat. Aşa cum spuneam, flexibilitatea este esențială. S-ar putea să fii nevoit(-ă) să îţi termini munca după ce copilul se culcă, sau devreme, dimineața următoare, înainte să se trezească.

Fă pauze dese

Chiar unul dintre medicii care fac declaraţii la TV în aceste zile a spus că trebuie să faci o pauză de 5-6 minute la fiecare jumătate de oră, dacă lucrezi de acasă. Este foarte important însă să nu stăm mereu numai pe scaun sau pe canapea, având în vedere că deja mişcarea pe care o putem face este limitată. Vă propun filmuleţul de mai jos, o sesiune de Yoga pe care o puteţi efectua la birou. Are doar 6 minute, deci exact cât trebuie.

Fă exerciţii cu copiii

Încearcă să faci mişcare şi să antrenezi copilul odată cu tine. Acest lucru îl va ajuta să-şi comsume energia, iar pe tine te va ajuta să te simţi bine. Adulţii trebuie să facă minim 30 minute de mişcare pe zi, iar copiii minim o oră, aşa susţin specialiştii. Poţi alege să faci aerobic, yoga, sau orice alt tip de mişcare îţi place. Iată mai jos un filmuleţ care să te ajute:

Încearcă să separi job-ul de părinte de cel profesional

Trebuie să îveţi să separi rolul de părinte de cel professional, deoacere fiecare dintre ele trebuie să primească toată atenţia ta pe perioade determinate de timp. Dacă deţii un birou în casă, îţi va fi mult  Cu atât mai mult, când ai terminat cu munca, poţi închide uşa şi te poţi întoarce la familie, fară să te mai gândeşti la lucru.

Dacă nu aveți un birou, încercați să întocmeşti o listă cu tot ce ai de făcut a doua zi, las-o pe birou şi întoarce-te la familie. Acest lucru te va ajuta mental, prin faptul că vei conştientiza că munca s-a oprit şi mâine vei continua cu ce mai ai de făcut.

Fă un plan pentru întreruperi

Ca şi în filmuleţul amuzant de mai sus, se pot întâlni situaţii în care te afli într-un apel important, iar copilul tău va dori să se uite la “Mica Sirenă” sau îi va fi foame. În acest caz, persoana cu care te afli în apel va auzi pe fundal ţipetele celui mic. Poţi folosi butonul “mut” pentru această situaţie, apoi să îl rogi pe cel mic să aştepte câteva momente până vei putea fi din nou disponibil(-ă).   Poţi stabili în prealabil cu copilul tău un semn prin care acesta să ştie că tu ai puţină treabă şi că ai nevoie de înţelegere şi linişte din partea sa. De exemplu, de clanţa uşii camerei unde lucrezi poţi agăţa o panglică roşie. Astfel îl poţi învăţa şi semnificaţia culorii roşu: interzis/ stop, pe semnele de circulaţie. Această tactică este bună pentru copiii mai mari; copiii mici nu vor înțelege că nu pot avea întotdeauna atenția ta. Dacă copilul tău nu înţelege că ai nevoie de linişte când eşti la telefon, încearcă să reprogramezi apelul.

Crează o cutie a plictiselii

O cutie a plictiselii poate fi salvatoare în zilele în care trebuie să finalilezi un task foarte important. Este o strategie bună pentru a menține copilul ocupat. Pur și simplu, o cutie a plictiselii este o cutie de meșteșuguri sau de activități care îndrumă copiii să se joace sau să creeze un proiect.

Există multe moduri diferite de a face o astfel de cutie. Aceasta poate conține următoarele:

Hartie de origami Acuarele
Creioane colorate Pahare de plastic
Carioci Nasturi
Lipici Folie cu bule
Foarfece Rulouri de prosop de hârtie
Paie Baloane
Beţe Bucăţi de material textil
Stick-ere Pene
Timbre Farfurii din hârtie
Bijuterii din plastic

După ce ai asamblat aceste articole, alcătuieşte cu o listă de proiecte potențiale și prezintă-i-le celui mic. Ar putea construi un robot din materiale, de exemplu, sau animalul lor preferat din grădina zoologică. Veţi găsi foarte multe idei de proiecte pe Pinterest, Google, Youtube.

Comunică cu partenerul tău

Dacă soţul/ soţia sau partenerul/ partenera este acasă şi te poate asista la îngrijirea copiilor, este foarte important să îi comunicaţi acest program zilnic, sau chiar să faceţi programul împreună. Este important ca fiecare să îi comunice celuilalt aşteptările sale. De exemplu, dacă ai de respectat un termen limită şi trebuie să te concentrezi, anunţă acest lucru pentru ca partenerul/ partenera să te ajute cu cel mic.

Dacă nu aveți un birou, încercați să întocmeşti o listă cu tot ce ai de făcut a doua zi, las-o pe birou şi întoarce-te la familie. Acest lucru te va ajuta mental, prin faptul că vei conştientiza că munca s-a oprit şi mâine vei continua cu ce mai ai de făcut.

Mâncare, apă şi aer proaspăt

Cele mai cruciale elemente din acest program sunt activitățile care par extrem de banale, dar sunt absolut importante și, într-un fel, ușor de uitet, cel puțin pentru tine.

Cu siguranţă că nu uiţi să îl hrăneşti pe cel mic. Dar ţine minte faptul că şi pentru tine este foarte important să te hrăneşti sănătos şi să te hidratezi corespunzător pentru a putea face faţă acestei curse lungi. Când mănânci, stai la masă şi alocă timp clar definit pentru acest lucru, nu la televizor şi neapărat în alt spaţiu decât în cel unde lucrezi.

Pentru că ieşirile sunt limitate în această perioadă, este foarte important să aeriseşti camerele de 2-3 ori pe zi, mai ales că şi nivelul se poluare s-a redus considerabil. Creierul tău are nevoie de aer pentru a funcţiona la capacitate maximă.

Dacă vei încerca să structurezi puţin programul de lucru şi să aplici măcar o parte dintre aceste sfaturi, vei reuşi să te eliberezi şi tu de anxietate şi să îţi duci lucrările la bun sfârşit, fără a-ţi neglija familia.

Îţi doresc success!

Post a Comment