a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Cum poţi discuta cu copilul tău despre durere?

Cum poţi discuta cu copilul tău despre durere

Cum poţi discuta cu copilul tău despre durere?

Sunt câteva semne care pot arăta că micuţul tău are dureri. Deja până la vârsta la care vei putea discuta cu el despre durere, probabil că îi vei fi cunoscut deja aceste semne. Ele pot fi:

  • Lipsă de energie şi de poftă de joacă;
  • Febră;
  • Agitaţie;
  • Lipsă poftei de mâncare;
  • Dificultăţi în a adormi;
  • Posibilitatea de a uda patul, deşi nu mai este atât de mic;
  • Suptul degetului.

Mai pot fi multe alte semne, însă fiecare părinte îşi cunoaşte copilul cel mai bine.

Într-un articol anterior despre nasterea naturală, v-am povestit despre hormonul “oxitocină”. Hormonul acesta este o binecuvântare atunci când vine vorba despre durere. În primul rând, când copilul dumneavoastră are dureri, trebuie să îl îmbrăţişaţi şi să îl sărutaţi. Aceste lucruri vor elibera hormonul minune, iar copilul dumneavoastră va putea suporta mai uşor durerea. Nu trebuie însă să aveţi aşteptări uriaşe sau să renunţaţi la tratament.

Copilului trebuie să i se explice că toţi copiii şi oamenii, în general, au dureri atunci când nu se simt bine. Trebuie să îi explicăm că durerea este felul corpului de e comunica cu noi şi de a ne spune că ceva nu este în regulă. Trebuie să le spunem că este normal să se sperie deoarece tuturor ne este frică de ceea ce nu cunoaştem. În cazul în care părinţii nu îşi dau seama despre ce este vorba (este de preferat totuşi să nu se pună diagnostice în funcţie de ce citim pe internet) copilul trebuie dus, evident, le medic şi consultat.

Ca să ne putem da seama de gravitatea situaţiei, este bine să fixăm o scară de la 0 la 10, unde zero înseamnă lipsa durerii, iar 10 înseamnă “Nu mai pot suporta durerea”. Împreună cu cel mic, este bine să aflăm care este intensitatea durerii pe care acesta o simte, explicându-i că nu trebuie să exagereze simptomele, pentru ca dumneavoastră să îl puteţi ajuta într-un mod corespunzător. Poate fi destul de dificil ca cel mic să estimeze, însă aici v-ar putea ajuta, din nou, experienţa dvs. cu copilul.

Dacă copilul simte nevoia să plângă din cauza durerii, este în regulă să îl încurajăm să plângă. Nu trebuie să îl facem să îşi reprime emoţiile, deoarece o astfel de reprimare poate ajunge chiar să accentueze durerea sau afecţiunea pe care o are, corpul încercând să strige că ceva nu este în regulă.

Iată şi câteva modalităţi de a ajuta copilul să facă faţă durerii:

Aşa cum spuneam mai sus, prima dintre ele este afecţiunea. Puteţi încerca o muzică liniştitoare, urmărirea resiraţiei, masaj în locul dureros, în cazul în care este vorba despre o răceala puteţi încerca frecţia. O baie caldă poate ajuta, amintindu-i de siguranţa din burta mamei.

Este foarte important ca cel mic să ştie că suntem alături şi că vom face tot ce putem să îi fim de ajutor.

Post a Comment