a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
ce inseamna ruminatia

Ce înseamnă ruminaţia şi cum poate fi combatută

Ce înseamnă ruminaţia?

Am cautat pe https://dexonline.ro/definitie/rumina si am gasit din pacate niste definitii ale verbului “a rumina”, definitii care nu sunt tocmai complete:

RUMINÁ At: SEVERIN, S. 124 / Pzi: ~nez / E: fr ruminer 1 vi (D. animale) A rumega (1). 2 vt (Fig) A medita îndelung. sursa: MDA2 (2010)
RUMINÁ
vb. I. intr. 1. (Liv.; despre animale) A rumega. 2. tr. (Fig.) A medita asupra unui fapt. [Cf. fr. ruminer, it. ruminare]. sursa: DN (1986)
RUMINÁ
vb. tr. 1. (despre animale) a rumega. 2. (fig.) a medita asupra unui fapt. (< fr. ruminer, lat. ruminare) sursa: MDN ’00 (2000)

Ei bine, dragii mei, nu numai animalele rumega, ci si oamenii. Noi, oamenii, ne rumegam gandurile neincetat, avand non stop mintea plina de tot felul de ganduri, griji, frici, anxietate, sentimente confuze, etc. Mi-a spus cineva odata: “Alexandra, tu nu taci nici cu tine!”. V-ati dat seama deja ca sunt vorbareata, si da, nu tac nici cu mine. Vorbesc in continuu. Uneori vorbesc atat de mult cu mine, incat, in timpul unei conversatii, ajung mult mai departe de subiect fata de ceilalti si ma trezesc ca spun anumite lucruri care aparent nu au nicio legatura cu subiectul. In capul meu, insa, au.

Sub alt aspect al definitiilor de mai sus, meditatia nu presupune nicidecum sa rumegi”, ci sa lasi gandurile sa vina, pe rand, sa le observi, sa le lasi sa plece. In niciun caz sa te chinui prea tare sa le opresti. Doar ca atunci cand esti constient, atent la clipa prezentului, (ajutandu-te eventual de respiratie, care sta la baza meditatiei), practic se numeste ca intri in meditatie.

De ce apare ruminatia?

Asa deci, sensul budist al cuvantului meditatie este, cumva, opusul ruminatiei. Ruminatia este atunci cand anumite ganduri negre ne vin in cap constant, obsesiv si nu ne lasa sa traim in prezent. Este sunt ori urmarea anxietatii, ori a depresiei. Anxietatea este, asa cum am mai spus, frica patologica, in general de lucruri viitoare, de situatii care ar putea merge prost, de moarte, de boala, etc. Depresia in schimb, este datorata traiului in trecut. Depresia este urmarea unor situatii negative care m-au afectat. Ruminatia poate avea legatura si cu cPTSD (Tulburarea de stres posttraumatica complexa), despre care v-am mai povestit in alt articol.

Cum combatem ruminatia?

Asa cum am spus si mai sus, in primul rand, ruminatia se combate prin meditatie. Meditatia este, de departe, cea mai puternica arma a noastra pentru combaterea gandurilor negative.

Alimentatia sanatoasa este si ea un mod de a combate ruminatia. O alimentatie sanatoasa este descrisa foarte bine in cartea lui Daniel Menrath, “Dieta vietii”. Am citit nutritie de la Menci la Bruma si va pot spune ca acesta ii bate pe toti. Va spun asta pentru ca am incercat si am vazut rezultatele. Promit sa va povestesc intr-un articol ulterior si despre asta. Recomand postul si dietele vegana si raw-vegana.

Incepi sa iti planifici programul si sa consumi timpul in moduri mai placute: citeste o carte, picteaza, asculta muzica buna, vezi o piesa de teatru sau un film, alege-ti un hobby, nu stiu, sa mergi la bazin sau la tenis. Orice crezi ca te face sa te simti mai bine. Nu uita ca sportul in general este unul dintre “principalii vinovati” pentru un stil de viata mai sanatos si mai fericit, datorita secretiei de neurotransmitatori pe care o genereaza. La fel ca si dieta sanatoasa.

Mergi in vacanta si traieste momentul cu fiecare loc nou si frumos pe care il vizitezi. Eu sunt o mare amatoare de vacante si cred ca plimbarile sunt cel mai bun pansament al sufletului.

Mergi la masaj, la tratamente, fa o baie fierbinte cu sare parfumata si aprinde o lumanare. Bucura-te de cateva clipe libere. Asculta muzica relaxanta.

Propune-ti un timp zilnic cand ai voie sa ruminezi. Nu stiu, seara, de la 18 la 19. Da-ti voie sa faci asta in acel moment.

Incearca sa iti constientizezi fricile si sa iti dai seama ca nu poti controla totul. De cele mai multe ori frica vine din necunoscut. Ne este frica de ceea ce nu cunoastem. Ne este frica sa nu cumva sa se intample ceva ce nu putem controla. Lasa-ti-va prada viitorului si nu mai faceti planuri. Oricum stiti ca nu se vor concretiza asa cum dorim noi. Ideea este insa, asa cum s-a mai spus, sa ajungem la acelasi rezultat dorit, chiar daca modalitatile se schimba. In principiu, cam acelasi rezultat pe care ni-l dorim toti este sa fim fericiti.

Renunta la ideea de perfectiune si intelege ca esti om.

RESPIRA, RESPIRA, RESPIRA.

Post a Comment