a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Arhetipul Anima – II

Mama Pământ

În mitologia greacă, Gaia, sau Gaea, este personificarea Pământului și una dintre primele zeități grecești. Gaia este mama ancestrală a vieţii întregi: zeița primordială, Mama Pământ. Este mama lui Uranus (cerul) și a Pontului (marea). Echivalentul ei în panteonul roman este Terra. Pământul este un simbol al fecundităţii şi regenerării, naşte toate fiinţele şi le hrăneşte, este trupul matern. Pământul dă foarte multă energie şi o imensă bucurie de a trăi.

Se relevă, la fiecare dintre arhetipuri şi nu numai la Anima, atât aspecte pozitive cât şi aspecte negative.

Aspecte pozitive ale athetipului Mamei sunt: maternitatea, protecţia, caldura sufletească – afectivitatea, grija faţă de cei din jur. Mmama naşte, hrăneşte şi îşi creşte copiii.

Mama falică este femeia bărbat, cea care îşi asumă rol şi de mamă şi de tată, de cele mai multe ori, în cazul în care tatăl natural nu este prezent în viaţa copilului.

Mama poate fi însă şi hiperprotectoare, mama care nu lasă copilul să crească, să se dezvolte şi să-şi creeze o personalitate unică. Mai sunt mame seducătoare, cu efecte negative în relaţia cu fiul, care nu va reuşi niciodată să evolueze.

Mama ca imagine negativă

O imagine negativă a arhetipului Mama este Gorgona. Gorgona este o faptură- monstru de sex feminin, nu este un personaj de sine- stătător.

“Euryale, Stheno și Medusa erau cele trei fiice monstruoase ale lui Phorcys și Ceto. Dintre ele, primele două erau nemuritoare. Medusa — considerată prin excelență „gorgonă” — era muritoare. […] Cele trei “gorgone” nu au fost dintotdeauna înspăimântătoare. […] Medusa împreună cu Poseidon au ajuns să aibă o Aventura. Din păcate, acest lucru s-a petrecut în templul zeiței Atena. Considerând acest lucru ca fiind jignitor, Atena a transformat-o pe Medusa, împreună cu cele două surori ale sale, în niște creaturi cu șerpi în loc de păr și cu niște ochi care te transformau pe loc într-o stană de piatra. […] Perseu a reușit să o ucidă pe Medusa cu ajutorul Atenei și a lui Hermes, în timp ce monstrul dormea. Când i-a tăiat capul, din gâtul ei retezat au ieșit doi fii pe care i-i dăruise Poseidon: Chrysaor și calul înaripat Pegas.” (Wikipedia).

Anima în vis

Arhetipul mamei este un arhetip static, de protecţie. Acest arhetip are o multitudine de aspecte care se regăsesc în diferitele tradiţii sub diferite forme: mama, bunica, mama vitregă, soacra, doica, zeiţa, fecioara (Fecioara Maria, Demetra, Core), ţelul dorinţei de mântuire (paradis, imperiu divin, Ierusalim ceresc), în sens extins Biserica, universitatea, oraşul, patria, pământul, pădurea, marea, materia, Luna, uterul, etc.

Problema oricărui bărbat cu Anima sa începe cu mama. Aşa cum spuneam şi în articolul anterior, mama este prima prezenţă feminină din viaţa unui copil.

Anima este personificată în vise prin imagini cu femei care variază de la femeia seductoare la femeia – ghid spiritual. Anima unui bărbat se reflectă în modul în care se raportează la femei. În cadrul psihicului masculin, anima funcționează ca suflet, influențându-i ideile, atitudinile și emoțiile. Dacă ştii rolurile pe care Anima le poate juca, îţi va fi foarte uşor să o identifici în vise. Ea poate fi o figură recurentă sau ca o persoană necunoscută, o înfăptuire a imaginaţiei. Anima unui bărbat poate fi văzută ca o colecție a tuturor experiențelor pe care le-a avut vreodată cu femeile, iar mama sa a luat în centrul atenției. Iubitele, fanteziile, trădările, secretele, visele, coșmarurile sunt amestecate împreună în inconștient și așteaptă ca elementul declanşator să le scoată la suprafaţă.

Dacă relația bărbatului cu anima este defectuoasă, ea poate apărea vis drept o vrăjitoare, o femeie cu moravuri uşoare, o sirenă, etc. Aceasta va fi femeia căreia i se adresează injurios, la care ţipă sau pe care o agresează fizic. În cosecinţă, va fi plin de furie și remușcare că nu poate fi bărbatul pe care își dorește să fie: matur și cu o comuniune sănătoasă între principiile sale, femin şi masculin.

Sirena

Anima apare uneori în vise ca o sirenă, o creatură feminină, cu torso de femeie şi coadă de peşte. Evident, de la visător la visător imaginea acesteia poate să difere.

Şerpii

Şerpii înzestrați supranatural în mitologie sunt asociați cu femeile. Lucrările de artă medievală o înfățișează adesea pe Eva ca pe un șarpe cu cap de femeie, care combină subtil şarpele Genezei cu imaginea Evei, mama tuturor celor care trăiesc. Cunoștințele feminine sunt adesea descrise ca intuitive și non- raționale. (Vă aduceţi aminte că în articolul anterior vă spuneam că într-o anumită perioadă erau chiar numite “isterice”). Prin intermediul femeilor, se exprimă impulsul haotic al vieții, iar pentru culturile care ridică raționalul deasupra non-raționalului, acest tip de cunoaștere amenință ordinea personală și socială, fapt care aruncă blesteme asupra șarpelui, cât și asupra femeii înzestrate, Eva, odată cu toate femeile care se trag din ea.

Post a Comment