a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Trăieşti o situaţie de abuz emoţional?

Abuzul emoţional în cuplu (I)

Sunt sigură că mulţi/ multe dintre voi aţi auzit: “Da, dar nu mă bate”.

În România educaţia cu privire la abuzul emoţional este zero. Aş fi vrut să spun măcar că este slabă. Dar este zero.

Am avut contact atât direct, cât şi indirect cu abuzul emoţional şi vă pot spune că este extrem de grav. Nu ştiu în alte ţări, dar în România, nu numai la ţară ci şi la oraş sunt extrem de multe femei abuzate psihic. Sunt şi bărbaţi, însă vă voi vorbi din experienţa mea şi a altor femei deoarece îmi este mai la îndemână. Dar cam tot se poate aplica şi la una şi la cealaltă.

Vă voi da astăzi câteva exemple pentru a putea mai apoi să vă povestesc puţin şi despre urmări.

Jignirile

Din proprie experienţă vă spun faptul că într-o relaţie, odată ce ai jignit într-o zi, vei jigni mereu.

Prost/ proastă, tâmpit/ tâmpită şi tot aşa. O persoană care foloseşte aceste cuvinte pentru a i se adresa în acest fel iubitului sau iubitei nu numai că este o persoană fără EQ, fără stimă de sine, dar are un comportament manipulator, prin care încearcă să scadă şi celuilalt stima de sine. Nu o singură dată mi s-a întâmplat să aud o femeie zicând: “Mă bucur că mă suportă aşa cum sunt”. Sunt sigură că respectivul i-a spus înainte de atâtea ori cum este, ajungând nu numai să îl creadă, ci şi să se creadă total nevrednică de atenţia cuiva.

Gaslight

Despre acest fel de manipulare v-am mai spus şi aici. Este nu numai foarte grav, dar poţi ajunge să crezi pur şi simplu că ai probleme psihice. Nu voi mai relua subiectul, vă invit să îl profundaţi în articolul citat.

Alcoolismul şi dependenţele

O persoană alcoolică este abuzivă din punct de vedere psihic cu celălalt partener de cuplu, deşi, de cele mai multe ori nu recunoaşte că îi face rău. Începând de la faptul că la băutură cenzura cade, iar comportamentul persoanei respective se poate schimba total, acesta devenit chiar şi agresiv fizic, având un comportament jignitor, însă şi mai grav este faptul că în timp, alcoolicul va ajunge să nu mai poată fi funcţional şi să profite de pe urma codependentului cu care trăieşte. Acesta din urmă va ajuge să îi cumpere alcool. Nu vă mai spun efectele pe care le poate avea un astfel de comportament faţă de un copil. Mai demult cineva din lista mea, îmi cer scuze acum, dar chiar nu îmi mai amintesc cine, povestea cum la magazin un tata îi spune copilului său că nu are bani de ciocolată, în timp ce îşi ia bere şi ţigări. Nu mai insist, pentru că vă spun sincer, mă enervez. Tot ceea ce v-am spus mai sus este valabil inclusiv pentru fumat, droguri şi alte tipuri de adicţii. Inclusiv jocurile de noroc. Aceste comportamente sunt patologice. Doar pentru că la noi în ţară sunt foarte întâlnite, acest lucru nu înseamnă că sunt şi normale.

Victimizarea

Există persoane care se victimizează zilnic. Există persoane care au impresia că numai ele muncesc. Unele dintre ele fac tot ce pot ca să muncească numai ele şi apoi să scoată ochii (Vezi: Rana umilinţei), cert este că un comportament victimizant induce o vinovăţie şi o ruşine uriaşă celui asupra căruia se manifestă. La fel, efectul este scăderea stimei de sine.

Privarea de libertate sau de relaţii interumane

Ştiţi cuplurile acelea în care ea sau el dintr-o data nu mai poate lua contact cu prietenii sau cu prietenele pentru că ori partenerul este gelos, ori îi ocupă tot timpul din lume şi nu mai apucă să mai caute pe nimeni?

Haideţi să vă spun cum stă treaba. Există şi femei şi bărbaţi care manipulează, adoptând o tactică de genul: ba apar, ba dispar, celălalt partener ajungând efectiv să păzească telefonul în speranţa că va fi sunat. Şi astfel ajunge să se simtă din ce în ce mai rău şi va ajunge să se priveze singur de liberate. Alt caz este atunci când persoana abuzată simte că se întâmplă ceva în neregulă, însă tace pentru că îi este ruşine sau suferă un Sindrom Stockholm, prin care îi ia partea abuzatorului. Aici este din păcate şi cazul femeilor bătute. Să-mi fie cu iertare, căci toată lumea strigă că nu trebuie să cerţi victima, însă numai o persoană cu nişte probleme de stimă de sine serioase poate ajunge nu numai să se pună într-o asemenea situaţie, dar să şi stea acolo, punându-se în pericol.

Privarea de resurse materiale

Aici vorbim despre persoanele care nu muncesc şi stau în întreţinerea cuiva. Atât timp cât nu ai propriile tale venituri şi nu eşti pe picioarele tale dpdv material, poţi oricând să fii victima unui astfel de abuz. Şi vei fi cu siguranţă, pentru că lecţia va fi să fii independent(-ă).

Mai sunt multe altele, însă ceea ce este mai grav este faptul că de cele mai multe ori toate acestea vin la pachet. De obicei, unde vedeţi una din cele de mai sus, le veţi vedea şi pe celelalte. Din păcate veşnica mentalitate de victimă nu ne va lăsa niciodată să vedem pădurea de copaci şi să înţelegem că nu “soarta” este de vină, ci propriile noastre alegeri.

Abuzul emoţional în cuplu – posibile urmări

Persoana abuzată poate ajunge să dezvolte atât o Tulburare de Stres Posttraumatică Complexă, cât şi o depresie atât de agresivă care să se sfârşească cu o sinucidere.

Din păcate, mai avem mult până să înţelegem gravitatea situaţiilor, de vreme ce, atunci când mai vezi câte o ştire online cu sinucidere sub nicio formă nu trebuie să citeşti comentariile. Este cumplit ce se întâmplă, iar pentru că cei suferinzi tac, ajung să facă regulile de obicei abuzatorii, care nici nu mai contează dacă au sau nu au dreptate. Ei doar sunt sonori. Nu mai zic de opinia Bisericii pe subiect. Voi discuta pe larg şi despre Biserică la un moment dat, însă dacă vă interesează părerea mea, vă invit aici.

Pe curând!

Post a Comment