a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

A treia săptămână de sarcină

Nu este nicio îndoială că sarcina poate fi una dintre cele mai emoționante perioade din viața unei femei, dar poate fi şi una dintre cele mai anxioase. Indiferent dacă sarcina ta a fost planificată sau neașteptată, vei face față multor provocări în următoarele nouă luni. Desigur, te vei gândi la copilul tău care creşte și la modul în care îl vei îngriji, dar vei trece printr-o mulțime de schimbări fizice și emoționale.

Am ajuns în sfârşit la săptămâna în care are loc şi fenomenul ovulaţiei şi la concepţia propriu- zisă. În curând, fătul va începe să se dezvolte dintr-o celulă într-un băieţel sau o fetiţă.

Odată ce spermatozoidul câştigător îşi continua drumul prin stratul exterior al ovulului, ovulul fecundat, zigotul, deja formează o barieră pentru a menține la distanţă alţi spermatozoizi.

Însă zigotul tău nu rămâne în această formă pentru mult timp. În doar câteva ore, se divide în două celule, apoi în patru celule și așa mai departe, până când grupul divizat va cuprinde aproximativ o sută de cellule. Acest lucru se va întâmpla la doar câteva zile distanţă de prima întâlnire crucială între spermatozoid și ovul. Unele celule vor forma embrionul, altele placenta, dar, pentru moment, grupul de celule va rămâne doar o biluţă microscopică.

Vei observa din ceea ce am menționat deja că este foarte dificil de spus exact când a apărut concepția. Știi că un nou ovul va fi eliberat din ovar cu aproximativ 2 săptămâni înainte de următorul ciclu menstrual, dar nu există nicio modalitate de a ști momentul exact în care se întâmplă acest lucru. În plus, poate dura de la 30 de minute până la câteva zile până când spermatozoidul se va îndrepta către tubul uterin.

Faptul de a nu ști când a avut loc concepția este rezolvat de către medici, care cronometrează sarcina de la începutul ultimului ciclu menstrual.

Atunci când ai trei săptămâni de sarcină este foarte posibil să nu vezi încă niciun simptom. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea simptomelor de sarcină sunt cauzate de hormonii de sarcină și, probabil, nu ai încă un nivel foarte ridicat de hormoni de sarcină în corp. Însă, unele semne de sarcină la trei săptămâni pot fi:

Sângerarea de implantare

Dacă embrionul a ajuns deja la noua lui casă, este posibil să observi o mica scurgere în timp ce oul fecundat se prinde în căptușala uterului tău.

Greaţă

Pe măsură ce hormonul de sarcină hCG începe să-și facă drum prin corpul tău, poți observa unele sentimente de neliniște sau greață profundă. Greţurile de dimineață ţin uneori toată ziua, iar denumirea aceasta face discriminări în ceea ce priveşte perioada din zi când au loc. Dacă simți acest simptom al sarcinii la trei săptămâni, este posibil să fii mai departe decât crezi. Mamele care au gemeni au acest simptom şi mai puternic deoarece cantitatea de hormon este mai mare.

Modificări ale sânilor

Sânii tăi pot începe să se întărească, să se mărească, iar sfârcurile se pot întuneca pe măsură ce corpul începe să se pregătească pentru lactaţie.

Ciclul menstrual întârziat

Dacă ciclul tău este de obicei mai scurt de 28 de zile, este posibil să îţi seama până la sfârșitul acestei săptămâni dacă eşti însărcinată. Singura modalitate de a ști sigur este să faci un test de sarcină.

Test pozitiv de sarcină

Majoritatea au o exactitate de peste 99%, iar unele mărci promit să detecteze hormonii de sarcină în urină chiar mai devreme. (De exemplu, atunci când sarcina are 3 săptămâni sau chiar 3 săptămâni 4 zile.) Cantitatea de hormon de sarcină hCG din corpul tău nu poate fi suficientă pentru ca testul să fie detectat imediat, dar se dublează la fiecare 48 de ore. Dacă obții un rezultat negativ, repetă peste câteva zile cu un alt test de sarcină, pentru a fi sigură că nu a fost prea devreme efectuat.

Test pozitiv de sarcină din sânge

În unele cazuri este posibil ca medicul tău să solicite faci un test de sânge. Testele de sânge pot detecta cantități mai mici de hCG decât testele de urină, așa că poţi afla că eşti gravidă mai devreme.

Poți fi încântată să începi să observi ceva diferit în ceea ce privește aspectul tău, dar la 3 săptămâni de sarcină, burtica nu se vede încă. Deși s-ar putea să te simţi puţin umflată, majoritatea femeilor însărcinate nu experimentează creşterea burţii până în jurul săptămânii 12 sau chiar mai târziu.

Înainte de a începe să mănânci cât pentru doi, să știi că medicii recomandă majorității femeilor să câștige total între unu și cinci kilograme în primul trimestru, adică în primele 13 săptămâni. De fapt, nu ar trebui să faci nimic altceva decât să încerci să mănânci o dietă sănătoasă, bine aleasă și să iei vitamine prenatale zilnice, conţinând cel puțin 400 de micrograme de acid folic. Medicii nu recomandă să-ți crești aportul zilnic de calorii până în al doilea trimestru.

O ecografie la o sarcină de trei săptămâni poate să nu detecteze încă copilul. Acest ou fecundat este mai mic decât un bob de sare și este în mișcare, dar încă din săptămâna 4, este posibil ca medicul tău să vadă că mucoasa uterină devine mai groasă, semn că micuţul are au ajuns la destinație pentru restul sarcinii, adică în uterul tău.

Vezi şi: A doua săptămână de sarcină

Post a Comment