
10 lucruri pe care nu trebuie să i le spui niciodată copilului tău
“Sunt la dietă”
Dacă eşti la dietă, ar trebui să păstrezi acest lucru pentru tine. Dacă micuţul sau micuţa ta te vede că urci pe cântar în fiecare zi și te aude să vorbești despre faptul că ești „gras(-ă)”, poate dezvolta o imagine nesănătoasă despre corpul său. Este mai bine să spui „Aleg să mănânc sănătos, pentru că îmi place felul în care mă face să mă simt”. Este bine să aveţi aceeași abordare şi cu mişcarea. „Am nevoie de exerciții” poate suna ca o lamentare, dar „E frumos afară, o să fac o plimbare” poate fi chiar inspiraţional.
“Nu ne putem permite să cumpărăm acest lucru”
Este ușor să utilizați acest răspuns atunci când copilul dvs. vă roagă să îi cumpăraţi cea mai la modă jucărie. Dar făcând acest lucru, îi transmiteţi mesajul că nu dețineți controlul asupra finanțelor dvs., ceea ce poate fi înfricoșător pentru copii. Alegeți o modalitate alternativă de a transmite aceeași idee, cum ar fi „Nu vom cumpăra asta pentru că ne economisim banii pentru lucruri mai importante”. Dacă insistă să discute mai departe, aveți o ocazie perfectă pentru a începe o conversație despre modul de bugetare și gestionare a banilor.
“Nu mai plânge”
Vi s-a spus vreodată să nu mai plângeți? A funcționat? Când îi spui unui copil să nu mai plângă, îi faci nu numai să se simtă şi mai rău pentru ceea ce l-a făcut să înceapă să plângă în primul rând, ci și pentru acest răspuns. El se va simţi neînţeles, iar emoţiile sale vor fi negate. Este sănătos ca un copil să ştie faptul că îşi poate exprima emoţiile. Refularea sau reprimarea sunt foarte nesănătoase, putând să ducă în timp la boli fizice sau psihice.
“Nu ai voie să vorbeşti cu străinii”
Acesta este un concept greu de înțeles pentru un copil mic. Chiar dacă o om nu este cunoscut, este posibil să nu se gândească la el ca la un strain, mai ales dacă îi este simpatic. În plus, copiii pot înţelege această regulă în mod greșit și pot să ajungă să nu ceară ajutorul ofițerilor de poliție sau al pompierilor pe care nu îi cunosc, în caz de urgenţă. În loc să îi spuneţi ad litteram despre străini, creaţi scenarii de genul „Ce ai face dacă un bărbat pe care nu-l cunoşti ţi-ar oferi bomboane și ar vrea să te conducă acasă?”. Spuneți-i să explice ce ar face, apoi explicaţi-i copilului ce ar trebui să facă. Deoarece marea majoritate a cazurilor de răpire sau abuz al copilului implică pe cineva pe care un copil îl cunoaște deja, ai putea să adopţi şi atenţionarea de siguranţă: „Dacă cineva te face să te simți trist, speriat sau confuz, trebuie să-mi spui imediat”.
“Nu te vei schimba niciodată”
În general, ar trebui să evitați folosirea unor cuvinte precum „mereu” și „niciodată” atunci când vorbiți cu copilul, deoarece acestea îl pot face să fie lipsit de speranță. Declarațiile de acest gen plasează copiii într-o capcană a negativităţii permanente – ceea ce sugerează că nu vor putea niciodată să ajungă să îşi îmbunătăţească performanţele. Folosirea cuvântului „niciodată” oferă permisiunea copilului să nu se schimbe niciodată, ceea ce nu doriți să se întâmple.
“Eu puteam să fac asta când eram de vârsta ta”
Deși este plăcut să simți că îți poți transmite abilitățile și pasiunile către generația următoare, spunându-le copiilor că nu reușesc să îndeplinească etapele pe care aţi reuşit să le îndepliniţi poate fi dăunător pe termen lung. Toți copiii se dezvoltă în ritmuri diferite, iar dacă ne aşteptăm ca micuţul nostru să se dezvolte în acelaşi ritm, vom trăi cu dezamăgiri.
“Dă-mi voie să te ajut”
Când copilul tău se luptă să să termine un puzzle, este firesc să vrei să îi dai o mână de ajutor. Nu o face. Dacă te apuci să îl ajuţi prea curând, acest lucru poate submina independența copilului tău, deoarece el va căuta întotdeauna răspunsurila la altcineva. În schimb, puneți întrebări de ghidare pentru a-l ajuta să rezolve problema: “Crezi că piesa aceasta ar trebui să meargă în partea de jos? De ce crezi asta? Hai să încercăm.”
“Nu primeşti desert până nu mănânci tot din farfurie”
Utilizarea acestei expresii crește valoarea desertului – aşa cum o percepe copilul și îi diminuează plăcerea în sine a mesei, opusul a ceea ce doriți să realizați. Puteţi încerca să îi spuneţi astfel: „Mai întâi ne mâncăm mâncare și apoi avem desertul”. Modificarea formulării, deși subtilă, are un impact mult mai pozitiv asupra copilului dumneavoastră.
“De ce nu ai luat nota 10?”
Nu ajută cu nimic să întrebaţi copilul acest lucru, nefiind motivational. Pentru a-l putea ajuta, cel mai bine ar fi să îl întrebaţi unde întâmpină dificultăţi şi să încercaţi să îl ajutaţi pentru ca următoarea dată să fie mai bine pregătit.
“Eşti egoist”
În timp ce copiii pot manifesta o serie de comportamente care îl pot face să pară egoist, simplul fapt că aud de la părinte acest lucru poate avea urmări negative pe termen lung. Dacă îi spuneţi unui copil că este egoist, el poate ajunge să creadă că are un defect care nu mai poate fi niciodată corectat. Încercați să lucrați cu abilitățile lor altruiste și discutați despre cum ar putea să se simtă alți oameni ca răspuns la comportamentul lor presupus „egoist”.